Početna Gradske teme Novi Sad dobija Centar za žrtve seksualnog nasilja

Novi Sad dobija Centar za žrtve seksualnog nasilja

0

Klinički centar Vojvodine osnovaće Centar za žrtve seksualnog nasilja na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Projekat “Zaustavi – Zaštiti – Pomozi” trebalo bi da po prvi put omogući zajedničku reakciju zdravstvenih i socijalnih radnika, kao i policije i tužilaštva.

U opremanje Centra za žrtve seksualnog nasilja biće uloženo pola miliona dinara iz budžeta Ujedinjenih nacija. Cilj je da se na savremen način pristupi žrtvama seksualnog nasilja u pokrajini.

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Tihomir Vejnović kaže za 021 da je poenta projekta da se deluje preventivno u nekoliko segmenata.

– Želimo da pokažemo javnosti da jedna takva služba postoji, kako bismo slične situacije mogli da sprečimo, otkrijemo i da se to sankcioniše. Takođe, ideja je da se sve žene koje prolaze kroz zlostavljanje osnaže, da više ne ćute o tome, da se ne kriju, jer ne znaju kome i kako da se obrate. Sada treba da znaju da postoji služba koja će ih zaštiti – navodi Vejnović.

U Centru će raditi 10 zdravstvenih radnika među kojima su ginekolozi, socijalni radnici, psiholozi i medicinske sestre. Oni su već sada prošli obuku za rad u ovoj službi, a cilj je da do kraja 2018. godine obuku prođe više od 1.800 osoba. Prostorija Centra će se nalaziti u sklopu hitnog ginekološkog prijema, gde postoje ambulante, anestezija, kao i celokupna podrška za takve preglede.

– Prema uputstvima koje smo dobili, pacijente će ovde upućivati stručne služba MUP-a, socijalnih službi i tu ćemo ispitivati potencijalne žrtve. Pomagaćemo im, kako sa medicinskog, tako i sa psihološkog aspekta. Naravno, bitno je da u celokupno procesu imaju pomoć službe unutrašnjih poslova i da se ubrza proces otkrivanja potencijalnih počinalaca takvih krivičnih dela – dodaje Vejnović.

U proseku stiže između deset i 15 prijava godišnje za silovanje, a prema procenama te Klinike, nakon otvaranja centra, taj broj će se iskazivati u desetinama.

– U Srbiji godišnje nastrada preko 30 žena žrtava nasilja u porodici i u velikom broju one su bile i žrtve seksualnog zlostavljanja. To mora da se promeni, kroz ovakve projekte, ali i kroz drugačiji odnos društva prema celokupnom problemu. Za nas je uspeh ako u narednom period kroz rad predupredimo neki tragičan završetak ili neki slučaj u kome je neko žrtva seksualnog nasilja. Ukoliko u tome uspemo, znaćemo da naš trud nije uzaludan – smatra Vejnović.

Izvor: 021/Zoran Strika
Foto: Ilustracija/Pixabay