Početna Gradske teme Novi Sad dobija Centar za žrtve seksualnog nasilja

Novi Sad dobija Centar za žrtve seksualnog nasilja

Klinički centar Vojvodine osnovaće Centar za žrtve seksualnog nasilja na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Projekat “Zaustavi – Zaštiti – Pomozi” trebalo bi da po prvi put omogući zajedničku reakciju zdravstvenih i socijalnih radnika, kao i policije i tužilaštva.

U opremanje Centra za žrtve seksualnog nasilja biće uloženo pola miliona dinara iz budžeta Ujedinjenih nacija. Cilj je da se na savremen način pristupi žrtvama seksualnog nasilja u pokrajini.

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Tihomir Vejnović kaže za 021 da je poenta projekta da se deluje preventivno u nekoliko segmenata.

– Želimo da pokažemo javnosti da jedna takva služba postoji, kako bismo slične situacije mogli da sprečimo, otkrijemo i da se to sankcioniše. Takođe, ideja je da se sve žene koje prolaze kroz zlostavljanje osnaže, da više ne ćute o tome, da se ne kriju, jer ne znaju kome i kako da se obrate. Sada treba da znaju da postoji služba koja će ih zaštiti – navodi Vejnović.

U Centru će raditi 10 zdravstvenih radnika među kojima su ginekolozi, socijalni radnici, psiholozi i medicinske sestre. Oni su već sada prošli obuku za rad u ovoj službi, a cilj je da do kraja 2018. godine obuku prođe više od 1.800 osoba. Prostorija Centra će se nalaziti u sklopu hitnog ginekološkog prijema, gde postoje ambulante, anestezija, kao i celokupna podrška za takve preglede.

– Prema uputstvima koje smo dobili, pacijente će ovde upućivati stručne služba MUP-a, socijalnih službi i tu ćemo ispitivati potencijalne žrtve. Pomagaćemo im, kako sa medicinskog, tako i sa psihološkog aspekta. Naravno, bitno je da u celokupno procesu imaju pomoć službe unutrašnjih poslova i da se ubrza proces otkrivanja potencijalnih počinalaca takvih krivičnih dela – dodaje Vejnović.

U proseku stiže između deset i 15 prijava godišnje za silovanje, a prema procenama te Klinike, nakon otvaranja centra, taj broj će se iskazivati u desetinama.

– U Srbiji godišnje nastrada preko 30 žena žrtava nasilja u porodici i u velikom broju one su bile i žrtve seksualnog zlostavljanja. To mora da se promeni, kroz ovakve projekte, ali i kroz drugačiji odnos društva prema celokupnom problemu. Za nas je uspeh ako u narednom period kroz rad predupredimo neki tragičan završetak ili neki slučaj u kome je neko žrtva seksualnog nasilja. Ukoliko u tome uspemo, znaćemo da naš trud nije uzaludan – smatra Vejnović.

Izvor: 021/Zoran Strika
Foto: Ilustracija/Pixabay