Početna Gradske teme Novi Sad dobija Dortmundski trg

Novi Sad dobija Dortmundski trg

0

Članovi Komisije za nazive delova naseljenih mesta Skupštine grada većinom su usvojili predlog da Novi Sad dobije Dortmundski trg.

Na današnjoj sednici usvojen je predlog koji će se naći i pred odbornicima Skupštine grada, a kojim se predlaže da parcela 110/1, KO Novi Sad II, ponese naziv po gradu pobratimu.

Kako je pred članovima komisije rekao predlagač, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, ovaj predlog uputio je, između ostalog, zato što se ove godine navršava četiri decenije od bratimljenja dva grada.

Takođe, on je naveo da je reč i o reciprocitetu, budući da je u Dortmundu pre pet godina svečano otvoren Novosadski trg.

Petrović je naglasio da promena naziva parcele ispred JVP “Vode Vojvodine” ne menja ništa za građane koji tu stanuju, te da neće biti potrebe za menjanjem podataka u ličnim dokumentima.

Predsedništvo Komisije je naglasilo da je reč o parceli odmah pored Trga Neznanog junaka, tako da se ime ovog trga ne menja.

Jedini koji je bio protiv ovog predloga je predstavnik Srpske radikalne stranke u komisiji, Vanja Božić, koji je odbio da glasa za imenovanje novog trga zbog, kako je rekao, rizika da će ime Trga Neznanog junaka ipak biti promenjeno.

Takođe, usvojeno je da dve ulice u Veterniku dobiju nazive po Oliveri Marković, našoj poznatoj i istaknutoj glumici i po Jelisaveti Načić, prvoj ženi diplomiranoj arhitekti u zemlji, koja je projektovala prvu modernu školsku zgradu Osnovne škole “Kralj Petar prvi” u Beogradu, prvu bolnicu za tuberkulozu, prvu kružnu peć za izradu opeke, prvu planski zidanu stambenu zgradu na Balkanu i čuveno Malo stepenište na Kalemegdanu.

Takođe, jednoglasno su prihvaćeni predlozi da se ulici u Futogu dodeli ime po poznatom pesniku Dušku Trifunoviću, a ulici u Petrovaradinu naziv Metohijska.

Svi predlozi biće upućeni na sednicu Skupštine grada na dalje razmatranje i usvajanje.

Izvor: 021.rs
Foto: Grad Novi Sad