Početna Gradske teme Novi Sad dobija drugu vatrogasnu stanicu

Novi Sad dobija drugu vatrogasnu stanicu

Novosadski vatrogasci bi, posle stotinu godina otkako su smešteni u centru u samo jednoj stanici za ceo grad, trebalo da dobiju drugu stanicu za smeštaj opreme i ljudi, saznaje “021”.

Da se gradnja nove stanice približila, govori to što lokalna vlast planira da u 2018. godini izradi urbanistički projekat vatrogasnog kompleksa i pri tome je u prioritetne investicije Uprave za građevinsko zemljište i investicije uvrštena izrada tehničke dokumentacije za Regionalni centar za vanredne situacije.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, “uzimajući u obzir veličinu Novog Sada, a u cilju razvoja u skladu sa donetim urbanističkim planovima, ukazala se potreba za realizacijom projekta izgradnje Regionalnog centra za vanredne situacije, koji će osim vatrogasne službe, obuhvatiti i druge službe spasavanja, zaštite od poplava i drugih elementarnih nepogoda, upravljanje rizicima i slično.”

Za izradu ove dokumentacije planirano 13,2 miliona dinara, a iz planova navedenih u budžetu za sada nije vidljivo koliko bi koštala izgradnja novog vatrogasnog centra i to bi trebalo da bude poznato tek posle izrade projekta.

U samoj odluci o budžetu se ne navodi lokacija nove stanice, ali se verovatno radi o placu na Telepu na uglu sadašnjeg Bulevara Patrijarha Pavla i Somborske ulice. Ova lokacija se već desetak godina spominje kao najbolja lokacija za gradnju druge vatrogasne stanice i u postojećim urbanističkim planovima ona je već navedena kao mesto za smeštaj vatrogasnog doma.

Podsetimo i da je potreba da vatrogasci imaju još jedno mesto za smeštaj, aktulena već decenijama, jer davno je Novi Sad prerastao 30.000 stanovnika otkako su vatrogasci na prelazu između XIX i XX veka smešteni u ulici Jovana Subotića, odakle već ceo vek izlaze na požare i druge intervencije.

Autor: 021/Žarko Bogosavljević
Foto: Ilustracija/Pixabay