Početna Gradske teme Novi Sad dobija kancelariju za dečija auto-sedišta, samohrani roditelji dobijaju besplatna na...

Novi Sad dobija kancelariju za dečija auto-sedišta, samohrani roditelji dobijaju besplatna na korišćenje

auto_sedista3_4junNa javnoj akciji besplatnog pregleda dečijih auto-sedišta koja je organizovana u subotu prekoputa Novosadskog sajma, pregledano je više od 40 vozila, a rezultati akcije pokazali su da se više od 83 odsto vozača auto-sedišta koristi nepravilno.

Kao najveći problem, uočeno je da deca nisu pravilno pričvršćena u sedištu, kao i da sedišta nisu pravilno postavljena u automobilima. Pored toga, od pregledanog broja, uočeno je da 10 odsto roditelja koristi sedišta koja ne odgovaraju uzrastu deteta.
Ovo su rezultati akcije koju je organizovao Centar za promociju bezbednosti saobraćaja.
Projektom je predviđeno da prva kancelarija za dečija auto-sedišta u Srbiji, u četvrtak, 24. novembra bude otvorena u Novom Sadu. To će omogućiti svim roditeljima da u kancelariji dobiju sve informacije u vezi sa sa pravilnim korišćenjem auto-sedišta, a svakog meseca biće organizovane i različite aktivnosti sa ciljem promocije pravilne upotrebe auto-sedišta.
Pored toga, biće besplatno podeljeno i 60 auto-sedišta kategorije 0+ samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima, koji će ta ista sedišta moći da vrate kada ih prerastu, kako bi ona mogla dalje da se koriste.

Uslov da se roditelji prijave za dobijanje auto-sedišta je da odslušaju predavanje o pravilnoj upotrebi i da imaju automobil u vlasništvu.
Autor: 021.rs