Početna Gradske teme Novi Sad dobija najlepše priobalje u Evropi

Novi Sad dobija najlepše priobalje u Evropi

0

Novosadski Štrand u predstojećim godinama očekuju promene, a o čemu je reč može se videti na javnom uvidu nacrta Plana detaljne regulacije ovog lokaliteta.

Ovaj dokument objavila je Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove Novog Sada i može se pronaći na ovom linku.

Prvo i osnovno jeste proširenje postojećeg prostora. Nacrt obuhvata površinu od 11,71 hektara na kojoj su planirani restorani, barovi, sadržaji na vodi, kao i novi sportski tereni uz ostali mobilijar i infrastrukturno opremanje.

Jedan značajan detalj je i provlačenje podzemnih optičkih kablova koji bi na građanima na Štrandu obezbedili besplatan pristup bežičnoj internet mreži (Wi-Fi).

S obzirom da će se kupalište proširiti, biće postavljena dva nova ulaza. Jedan će biti bliže Dunavcu, dok će se drugi naći dalje od trenutnog glavnog ulaza, prema keju.

Svaki ulaz biće dodatno preuređen, a biće dodate i biletarnice. Glavni ulaz sadržaće i komercijalni deo u kom će moći da se iznajmi oprema, kao i da se plate usluge vezane za nove sadržaje na Štrandu.

Osim novih ugostiteljskih objekata za koje će biti ostavljen prostor, planirano je i postavljanje bioskopa na otvorenom. Za njega bi bio omogućen prostor pored zakupnih kabina, koje bi bile dodate kod već postojećih kabina, u blizini jednog od novih ulaza.

Vredi pomenuti da je i novim planom detaljne regulacije zadržana i jedinstvena biblioteka na otvorenom, dok postoji i mogućnost postavke terena za mini golf.

Ipak, do realizacije plana na ovom području neće doći dok se veslački klub, kajak kanu klub i ugostiteljski objekat koji se nalaze tu ne izmeste na Kameničku adu, kako je planirano.

Štrand će prema planu dobiti i četiri nova dečija igrališta, kao i jedno igralište za decu sa posebnim potrebama koje će biti opremljeno na poseban način.

Nacrt uz postojeće sportske terene podrazumeva i tri nova odbojkaška terena na pesku, dok će jedan višenamenski teren biti omogućen za odbojku ili košarku. Kod novog ulaza u blizini samog kraja Štranda prema keju, uz teren za odbojku na pesku, planom su predviđena i dva terena za badminton. Takođe, uz terene naći će se i teretana na otvorenom.

Na plaži prema Dunavcu, biće postavljeni dečiji bazen, sunčalište, ponton bazen, zajedno sa predviđenim prostorom za sunčanje.

Dimenzije usidrenog ponton bazena bile bi 12h30 metara, a u njegovom predelu će biti nasut dodatni pesak kako bi se omogućio lakši prilaz.

U jednom delu pored bazena planiran je “vodeni poligon” koji će sadržati prskalice, tobogane, mostove, figure i vodene topove. Taj lokalitet predviđen je prvenstveno za decu.

U predelu plaže biće postavljene kabine za presvlačenje, objekti za iznajmljivanje plažnog mobilijara, plažni tuševi, a te celine naći će se na svakih 50 metara.

Nacrtom su predviđeni i plažni barovi, čiji bi otvoreni šankovi bili okrenuti u pravcu Dunava.

Prostor između ušđa Dunavca u Dunav i ograde jedriličarskog kluba bio bi nasut dodatnim peskom, čime bi se eliminisao zapušteni prostor na kojem se trenutno prostire mulj.

Plan detaljne regulacije Štranda podrazumeva i proširenje kanalizacione mreže na prostoru kupališta, zbog potreba novih sadržaja na tom lokalitetu.

Postojeća trafo stanica bila bi zamenjena, zbog potrebe za većim kapacitetom, a iz istog razloga u okviru Štranda bila bi izgrađena još jedna.

Vredi pomenuti i da plan predlaže postavljanje solarnih panela i njihovo korišćenje za napajanje sadržaja gde god je to moguće.

Izvor: Gradskeinfo.rs
Foto: JP Urbanizam