Početna Gradske teme Novi Sad dobija Naučno tehnološki park

Novi Sad dobija Naučno tehnološki park

ThinkstockPhotos-Novi Sad (3)

Ugovor za drugu fazu izgradnje Naučno tehnološkog parka Univerziteta u Novom Sadu potpisan je danas u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Potpisivanju ugovora koji su parafirali dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački, direktor JUP “Istraživanje i razvoj d.o.o. Beograd” Goran Kvrgić i potpredsednik “Italiana Costruzioni” Luka Navara prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Po rečima Doroslovačkog, gradi se zgrada od 29.000 kvadratnih metara, od čega će 10.000 kvadrata biti za učionice i laboratorije Fakulteta tehničkih nauka, a ostatak prostora namenjen je kompanijama koje su proizašle iz tog fakulteta i koje će zaposliti još oko 3.000 novih inženjera.

Izgradnja ovog objekta je izuzetno značajna jer će doprineti zapošljavanju novih profesora i asistenata, ali i obrazovanju inženjera u IT sektoru koji su potrebni tržištu. Reč je o najznačajnijem trenutku u istoriji FTN-a i zato smo uspeli da prevaziđemo sve izazove – rekao je Doroslovački.

On je kazao da je danas potpisan završni dokument u okviru pomenutog projekta, a da je od direktora kompanije “Italiana Costruzioni” dobio informaciju da će izgradnja početi u prvoj polovini jula.

Vučević je istakao da mu je drago da je Univerzitet dobio podršku i od Jedinice za upravljanje projektima (JUP) i od resornog ministarstva, naglasivši da se radi o jednoj od najvećih investicija u Novom Sadu u poslednjih desetak godina koja je vredna oko 12,6 miliona evra.

Realizacijom ovog projekta dobijamo novo, veliko gradilište u Novom Sadu, i nova radna mesta nakon završetka radova. Nadam se da će biti ispoštovani ugovoreni rokovi i da ćemo polovinom 2018. godine dobiti impresivno zdanje gde će se mladi ljudi školovati, raditi i stvarati nove vrednosti na putu ekonomskog oporavka našeg grada i naše države – rekao je Vučević.

Kvrgić je rekao da je izgradnja naučno-tehnološkog parka najveći projekat koji JUP sprovodi i da će angažovati sve kapacitete kako bi rok za realizaciju bio ispoštovan.

Izvor: RTV; Tanjug
Foto: Guliver/ThinkstockPhotos