Početna Gradske teme Novi Sad dobija novi mural

Novi Sad dobija novi mural

0

Novi Sad bi krajem maja ili početkom juna trebalo da dobije novi mural. Udruženje građana “Lančana reakcija kolektiv” organizuje benefit žurke kako bi se prikupio novac za oslikavanje murala na jednoj novosadskoj zgradi.

Jedan od organizatora ove akcije, Mihajlo Obrenov iz grupe “dreDDup” kaže za 021 da je ideja da se za početak iscrta jedna zgrada.

“Povod za ovu akciju je prekrečavanje murala Remedova na Trgu republike. Po gradu se može videti mnogo sivih zgrada čije fasade niko ne održava, pa smo došli na ideju da ih oslikamo i tako učinimo Novi Sad još lepšim. Pitali smo skupštine stanara pojedinih zgrada da li se slažu i, za početak, pristali su stanari jedne zgrade na Adamovićevom naselju”, kaže Mihajlo.

Kako dodaje, svi zainteresovani šalju svoja idejna rešenja kako bi mural trebalo da izgleda na stranicu “Lančane reakcije”, a skupština stanara će izabrati ono koje im se najviše sviđa i to rešenje će ići na zgradu.

Prva žurka zakazana je za četvrtak, 4. maj, u klubu “Suburbia 021” u Kineskoj četvrti, kada će nastupiti “Still underground”, “Drop sensei”, “Kardež” i “Bobadu”. Karte, po ceni od 200 dinara pre 23h i 300 dinara nakon tog vremena, kupovaće se na ulazu u klub.

U petak, 12. maja, na istom mestu održaće se drugi benefit event – koncert, na kojem će nastupiti “Lazarath”, “Mighty dogs”, “CPR” i “Multietnička atrakcija”.

Sav prikupljen novac biće uložen u kupovinu sprejeva i druge potrebne opreme za iscrtavanje murala. Gradska uprava za kulturu je podržala ovu akciju tako što će dati novac za iznajmljivanje dizalice koja je neophodna za oslikavanje fasade.

Ideja je da se ova akcija nastavi i sledećeg meseca i prikupe pare i za drugi mural. Procena je da je za jedan mural potrebno oko 70.000 dinara, a za njegovu izradu od deset dana do dve nedelje, u zavisnosti koliko je komplikovan.

Autor i foto: 021.rs