Početna Gradske teme “Novi Sad – Gas” povodom tragedije u Petrovaradinu: Prepravke instalacija samo uz...

“Novi Sad – Gas” povodom tragedije u Petrovaradinu: Prepravke instalacija samo uz ovlašćene servisere

0

Povodom tragedije u Petrovaradinu, kada je zbog curenja gasa nastradao bračni par, preduzeće “Novi Sad Gas” upozorava da se prepravke unutrašnjih gasnih instalacija ne smeju obavljati bez ovlašćenih servisera.

Iz tog preduzeća izražavaju duboko žaljenje zbog smrti bračnog para književnika Ileane Ursu Nenadić i Milana Nenadića.

Kako navode, “u ovom i u nekoliko sličnih slučajeva uočen je problem održavanja, prepravki i popravki na unutrašnjim gasnim instalacijama, koje građani obavljaju samostalno ili bez asistencije ovlaštenih stručnih servisera, što je uzrok ovakvih i sličnih nemilih događaja”.

Dodaju da će zbog prevencije takvih tragedija “Novi Sad Gas” sa februarskim računom svim potrošačima uputiti i obaveštenje kako da obezbede unutrašnje gasne instalacije, uz podsećanje da su u obavezi da prilikom svih radova na njima angažuju ovlaštene servisere.

“Unutrašnja gasna instalacija obaveza je vlasnika stana ili objekta i distributer, u skladu sa Zakonom o energetici, pruža uslugu kontrole prilikom priključenja potrošača na mrežu. U kasniji postupak održavanja nema uvid, niti bez poziva potrošača može da pruži bilo kakvu pomoć u vidu saveta ili informacije”, navodi se u saopštenju.

Iz preduzeća su upozorili da su strogo zabranjene sve prepravke i popravke unutrašnjih gasnih instalacija bez prethodne saglasnosti i odobrenja distrubutera gasa.

Posebno su istakli da “fasadne kombi bojlere” nikako ne bi trebalo priključivati na dimnjake, jer za to nisu predviđeni, kao što se ne bi smeli koristiti bilo kakvi gasni uređaji koji nemaju termozaštitu.

Kao preventivna mera za sprečavanje sličnih tragedija, navodi se da građani mogu da povremeno pomoću sapunice proveravaju spojeve na unutrašnjoj gasnoj instalaciji i da u slučaju da primete neprijatan miris, što može ukazivati na isticanje gasa, pozovu servisera radi utvrđivanja i otklanjanja kvara.

“Ukoliko građani primete curenje gasa u kućnom merno-regulacionom setu ili osete karakteristične mirise potrebno je da odmah obaveste distributera gasa radi provere”, piše u saopštenju.

Građani mogu da se obrate za savet i podršku na telefone 021/6413900 i 021/6411900.

Podsećamo da je bračni par književnika nađen u nedelju mrtav u njihovoj kući u Petrovaradinu, a uzrok smrti je curenje gasa.

Izvor: 021
Foto: Pixabay