Početna Gradske teme Novi Sad kao most u obnovi i razvoju kulturnog nasleđa

Novi Sad kao most u obnovi i razvoju kulturnog nasleđa

0

„Upravljanje istorijskim gradskim predelima – perspektive i potencijali za gradove u Srbiji“ naziv je seminara održanog u Novom Sadu u novootvorenoj kulturnoj stanici „Svilara“, obnovljenom objektu industrijskog nasleđa u okviru projekta „Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture“. U sklopu priprema za ovu prestižnu titulu, Novi Sad se pokazao kao dobar domaćin, ali i primer i inspiracija za ostale gradove, kako u Srbiji tako i u regionu. Povezujući teoriju i praksu iz zemlje i inostranstva, Novi Sad je obnovio i nastavlja da obnavlja neke od svojih najznačajnijih objekata kulturnog nasleđa.

„Želimo da sve te dobre primere na kojima radimo, ne samo u domenu obnove, već i daljeg razvoja kroz različite modele upravljanja, podelimo i sa drugim gradovima u Srbiji. Zasnovani na evropskim standardima, a prilagođeni našim pravnim i kulturološkim okvirima i mogućnostima, verujemo da su to uspešni modeli koji bi ostali zaostavština projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, istakao je direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković.

Istorijski gradski predeo: ključni koncepti, pristupi i primeri dobre prakse predstavila je dr Jonća Erkan, autorka nagrađivanih istraživanja i projekata u domenu revitalizacije kulturnog nasleđa gradova.

„Pristup “upravljanja istorijskim gradskim predelima” je izuzetno aktuelna tema na međunarodnoj sceni. Ovaj pristup govori nam o tome da je kulturno nasleđe gradova osnov za društveni, obrazovni, kulturni i ekonomski razvoj, te da se u politikama i praksama očuvanja kulturnog nasleđa moraju angažovati različite struke, resori i građani.“ – istakla je Erkanova.

U godini Evropskog kulturnog nasleđa, Fondacija „Novi Sad 2021“ stavila je akcenat na uređenje Podgrađa, ali i dalje obnove i razvoja Petrovaradinske tvrđave. Projekat „Slučaj Petrovaradin: Upravljanje istorijskim gradskim predelima“, realizovali su Evropa Nostra u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturnih spomenika Novog Sada i TIMS-om, a uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“. Projekat je obuhvatio četiri segmenta kroz koje su stručnjaci, zajedno sa aktivnim organizacijama i građanima i kroz niz istraživanja i edukativnih aktivnosti diskutovali o modelu upravljanja ovim kulturnim dobrom i privođenju njegovoj nameni.

Generalna sekretarka organizacije Evropa Nostra u Srbiji, Višnja Kisić kaže da je Projekat “Slučaj Petrovaradin” stavio reflektore na Petrovaradinsku tvrđavu kao izuzetno vredno i kompleksno kulturno nasleđe, i po prvi put tvrđavu posmatrao kroz prizmu „upravljanja istorijskim gradskim predelima“.

„U edukativnim i istraživačkim aktivnostima projekta „Slučaj Petrovaradin“ učestvovalo je preko 120 stručnjaka iz zemlje i sveta – konzervatora, arhitekata, etnologa, urbanista, sociologa, arheologa, ekonomista, turizmologa – predstavnika ustanova, javnih preduzeća, organizacija civilnog društva, privrede, univerziteta. Kao rezultat, isčekujemo i publikaciju Dosije Petrovaradin, koju pripremamo početkom sledeće godine, a koja će obuhvatiti sva istraživanja, projektne ideje i preporuke za ovaj važan kulturno-istorijski predeo.“- dodaje Kisićeva.

Dobar primer podgrađa Petrovaradinske tvrđave koja će posle 300 godina zablistati novim sjajem, Fondacija „Novi Sad 2021“ primenjuje i na druga velika novosadska kulturna dobra. Posle 200 godina, novo ruho dobila je nekadašnja fabrika svile, danas Kulturna stanica Svilara, a posle 100 godina uređuje se nekadašnji industrijski kompleks „Petar Drapšin“, Novosađanima poznatiji kao Kineska. Prvi put Novi Sad dobija gradsku koncertnu dvoranu, a posle 100 godina muzička i baletska škola dobijaju stalno prebivalište. Ne manje važno, Trg slobode, posle 70 godina, dobija novi izgled uz aktivno učešće domaćih i međunarodnih eksperata u oblasti arhitekture, dok je oživeo i Almaški kraj, staro jezgro Novog Sada.

Pred sam kraj godine Evropskog kulturnog nasleđa, Novosađani će u sredu, 12. decembra, u Kulturnoj stanici Svilara imati priliku da isprate izložbu „Evropska godina kulturnog nasleđa 2018.– Gde prošlost susreće budućnost“ na kojoj će biti predstavljeni projekti koji su doprineli ovoj značajnoj temi.

Foto: Promo