Početna Gradske teme Novi Sad kupuje 10 električnih autobusa

Novi Sad kupuje 10 električnih autobusa

0

Nakon ugovorenog kreditnog aranžmana predstavnika Grada Novog Sada i Evropske banke za obnovu i razvoj, JGSP „Novi Sad“ je raspisao javnu nabavku za 10 novih, niskopodnih, električnih autobusa sa punjačima. Procenjena vrednost nabavke je osam miliona evra, uključujući i PDV.

Kupovinom ovih niskopodnih 12 metara dugih autobusa sa tri depo i tri privremene punionice, Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji koji će u javnom prevozu imati više ekološko prihvatljivih vozila koja idu na struju, pri čemu već sada polovina voznog parka ide na gas.

Tender je otvoren do 20. decembra i ukoliko bude ispravnih ponuda, autobusi i oprema će se naći na novosadskim ulicama tokom sledeće godine.

– Mi smo u proteklom vremenu uspeli da kupimo 100 novih vozila sa pogonom na komprimovani prirodni gas koji ispunjavaju najviše ekološke standarde Euro 6. Ova nova „zelena“ investicija korak je dalje ka podizanju kvaliteta prevoza, ali i kvaliteta života naših sugrađana, jer će uvođenje električnih autobusa doprineti dodatnom smanjenju emisije štetnih gasova i smanjenju nivoa emitovane buke. Verujem da ćemo uspešno završiti ovu javnu nabavku i da ćemo već naredne godine dobiti prve „zelene“ autobuske linije u Novom Sadu – izjavio je direktor JGSP „Novi Sad“ Ivan Radojičić.

Izvor: novisad.com, 021
Foto: Pixabay