Početna Gradske teme Novi Sad na listi top 10 gradova koje treba posetiti u 2019....

Novi Sad na listi top 10 gradova koje treba posetiti u 2019. godini

Čuveni vodič i magazin “Lonely Planet” proglasio je Novi Sad za jednu od najboljih svetskih gradskih destinacija za turizam u 2019. godini, saopštila je Turistička organizacija Srbije (TOS).

Novi Sad, drugi po veličini grad u Srbiji, srpska Atina, našao se na trećem mestu najpoznatijeg svetskog turističkog vodiča, i jedini je srpski grad na toj listi.

“Elegantan i opušten, Novi Sad dolazi u centar pažnje turista, uprkos svom statusu drugog po veličini grada”, kažu u “Lonely Planet”-u.

Nezaboravna iskustva u gradu koja preporučuju eksperti ovog magazina uključuju kako provođenje opuštenog popodneva na peščanoj plaži Štranda i u zelenom raju Ribarskog ostrva, tako i uživanje u gastronomskoj zabavi u tradicionalnoj vojvođanskoj kafani.

Tom Hall, glavni urednik “Lonely Planet”-a, rekao je da Novi Sad s pravom prima globalno priznanje.

“Pošto je grad Evropska prestonica mladih 2019. godine, Donji grad Petrovaradinske tvrđave će biti podmlađen, dok je nekadašnja zapuštena Kineska četvrt pretvorena u oblast alternativne kulture. Dodajte tome novosadsku izuzetnu austrougarsku arhitekturu, kao i niz vrednih galerija, muzeja i pozorišta i lako je videti zašto je ovo postala destinacija koja se mora videti”, rekao je Hall, a navodi se u saopštenju TOS-a.

Novi Sad je zauzeo treće mesto na listi najboljih gradskih destinacija u 2019. godini.

U Turističkoj organizaciji Srbije kažu da su izuzetno ponosni na Novi Sad i novo međunarodno priznanje koje dobija kao turistička destinacija.

Nakon dugogodišnje promocije koju su partnerski vodile Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija Novog Sada, kao i ranije osvojenog priznanja “Serbia best in travel 2015”, direktor Marija Labović kaže da je za sve ovo kako priznanje za pozicioniranje Novog Sada u prethodnom periodu, tako i podstrek za dalje promotivne aktivnosti kako bismo u Srbiju doveli što veći broj turista.

“Lonely Planet” je vodeća turistička medijska kompanija i svetski brend turističkog vodiča broj jedan, koji pruža inspirativne i pouzdane informacije za sve kategorije putnika još od 1973. godine.

Tokom protekle četiri decenije štampano je preko 145 miliona vodiča.

“Lonely Planet” (www.lonelyplanet.com) ima 14 miliona pratilaca na Facebook-u, Twitter-u, Instagram-u, Snapchat-u, dodaje se u saopštenju.

Ovako izgleda kompletna lista:

1. Kopenhagen, Danska
2. Šenzen, Kina
3. Novi Sad, Srbija
4. Majami, Florida
5. Katmandu, Nepal
6. Meksiko Siti, Meksiko
7. Dakar, Senegal
8. Sijetl, SAD
9. Zadar, Hrvatska
10. Meknes, Maroko

Lonely Planet je objavio još jednu listu, ali ovoga puta zemalja u kojima možete dobiti mnogo toga za manje novca:

1. Južna dolina Nila, Egipat
2. Lođ, Poljska
3. Great Smoky Mountains Nacionalni park u SAD
4. Maldivi
5. Hjuston, SAD
6. Argentina
7. Bangladeš
8. Albanija
9. Ekvador
10. Slovenija

Izvor: nsuzivo.rs / RTV
Foto: NsHronika / Festival ljubavi / CMC