Početna Gradske teme Novi Sad na prvom mestu po skoku cena nekretnina

Novi Sad na prvom mestu po skoku cena nekretnina

Novi Sad se karakteriše kao atraktivna lokacija za život. Zbog toga cene za kupovinu i najam nekretnina u gradu rastu, a veliko je i interesovanje kupaca. Naša ekipa istraživala je kako bi se zakon o ozakonjenju mogao odraziti na to tržište.

Od 2016. godine tržište nekretnina u Srbiji oseća pozitivan trend, a prema rečima stručnjaka, na to su uticali povoljni stambeni krediti.

ored njih, niske kamatne stope, kao i povraćaj PDV-a za prve stanove, bili su jaki argumenti podstanara, koji su kupili dom u novogradnji.

“Unazad već dve-tri godine primećena je povećana poslovna aktivnost u tom sektoru. Prvenstveno uzrok za to je dobra poslovna klima koja je, koja se, dešava u bankarskom sektoru, pa tako i u građevinskom sektoru”, kaže Dragan Rabatić, izvršni direktor agencije za nekretnine.

Prema istraživanju agencija, Novi Sad je u ovom trenutku vodeći grad po skoku cena nekretnina u Srbiji. Veliki učinak pri kupovini ima i novi izmenjen zakon o ozakonjenju objekata.

“Izmene zakona o ozakonjenju podrazumevaju da, većina nekretnina treba da bude ili će biti, ozakonjena i uknjižena, što će samim tim povećati odnosno olakšati promet i povećati promet, i na neki način definisati ga sigurnije nego što je to do sada bilo”, dodaje Rabatić.

Kako je objavio Republički zavod za statistiku, prosečna cena kvadratnog metra u Novom Sadu za prvih šest meseci iznosila je više od 135.000 dinara. U odnosu na prosek iz prošle godine, “skočile” su i cene građevinskog zemljišta, gradnje, kao i ostali troškovi.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay