Početna Gradske teme Novi Sad nabavlja brze testove na respiratorne infekcije za decu

Novi Sad nabavlja brze testove na respiratorne infekcije za decu

Grad Novi Sad nabavlja 8.000 brzih testova za otkrivanje više vrsta respiratornih infekcija kod dece uzrasta do 14 godina, uključujući brzi test na kovid. Reč je o testovima za otkrivanje influence A i B, respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i SARS CoV2.

– Ovi testovi omogućiće da izabrani, iskusni pedijatri Doma zdravlja „Novi Sad“ u svojim ordinacijama mogu brzo i lako da utvrde uzročnike akutnih respiratornih infekcija kod dece uzrasta do 14 godina i da ih shodno rezultatima testiranja pravovremeno leče – saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika.

Nabavka testova biće sprovedena u okviru projekta Podrška epidemiološkom nadzoru nad akutnim respiratornim infekcijama u Gradu Novom Sadu u sezoni 2021/2022. godina koji realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u periodu od oktobra 2021. do marta 2022. godine. Za ovu nabavku izdvojeno je 20 miliona dinara.

– Projekat se realizuje na osnovu naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije, a u cilju pravovremenog informisanja građana, pravovremenog reagovanja i predlaganja mera. Pored novog koronavirusa koji dominantno kruži u populaciji odraslih, za očekivati je njegovo brže prenošenje i kod dece, a zbog ponovnog formiranja dečjih kolektiva i pojavu akutnih respiratornih infekcija izazvanih drugim uzročnicima. Testovi će omogućiti bolje praćenje učestalosti obolevanja od određenih uzročnika zaraznih bolesti kod dece u Novom Sadu i pravovremenu detekciju prisustva virusa gripa i SARS CoV2 u sezoni 2021/22. Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji je nabavio ove testove i to je još jedan pokazatelj da kontinuirano radimo na unapređenju zdravstvene zaštite svih naših sugrađana – kaže član Gradskog veća za zdravstvo Dragan Stajić.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay