Početna Gradske teme Novi Sad podneo kandidaturu za omladinsku prestonicu Evrope

Novi Sad podneo kandidaturu za omladinsku prestonicu Evrope

ns-tons

Kandidatura Novog Sada za Evropsku prestonicu mladih 2018. godine podneta je danas u Gradskoj kući u Novom Sadu, u organizaciji EXIT fondacije uz učešće omladinskih organizacija i podršku Grada Novog Sada.

Evropska prestonica mladih je jednogodišnja titula koja predstavlja određeni grad kao prestonicu omladine sa svim sadržajima i programima iz oblasti društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života mladih, navodi se u saopštenju EXIT-a.

Do sada su Evropske prestonice mladih bili gradovi koji po mnogo čemu podsećaju na Novi Sad. Prema rečima člana Gradskog veća za sport i omladinu Predraga Svilara Novi Sad je po mnogo čemu odavno prestonica mladih.

“Novi Sad ima dugu tradiciju kako formalnog tako i neformalnog organizovanja mladih. Ta tradicija datira još od prvih Tribina mladih, okupljanja kod legendarne Žute kuće, konačno do EXIT festivala”, naveo je Svilar.

On je dodao će u slučaju dobijanja titule Evropske prestonice mladih Novi Sad i svi partneri u tom projektu, odnosno sve omladinske i studentske organizacije i udruženja biti još vidljiviji daleko van granica naše Srbije, što sa sobom donosi brojne benefite.

Kandidatura Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope je jedan od retkih projekta koji je uspeo da okupi toliko različitih aktera.

EXIT je jedini festival na svetu te veličine i značaja koji je nastao iz društvenog aktivizma mladih i kao takav, još jednom je potvrdio da je i dalje pokretač, inspiracija i ohrabrenje mladim ljudima da istraju u onome ka čemu streme, naveo je Nemanja Milenković, predsednik UO EXIT fondacije.

Kako je dodao, promovišući ideju kandidature, okupljajući ključne aktere i direktnim učešćem u ovom poduhvatu EXIT fondacija je ponosna na sve mlade učesnike, grad, pokrajinu i državu, na isti način na koji su oni ponosni na EXIT.

Ideja Evropske prestonice mladih nastala je 2009. godine iz potrebe da mladi, kao jedna od ugroženih niša tokom i posle svetske ekonomske krize, postanu katalizatori koji treba da dovedu do ozbiljnih promena u društvu.

Predsednik Krovne organizacije mladih Srbije i član Nacionalnog odbora projektnog konzorcijuma Novi Sad Evropska omladinska prestonica Marjan Cvetković istakao je da je kandidatura podrška stvaranju podsticajnog okruženja za mlade na lokalu i jačanju omladinske politike u Srbiji.

“Ovo može biti značajan doprinos pomeranju mladih sa ivica našeg društva i još jedna mogućnost da se čuje glas mladih”, rekao je Cvetković.

Da su mladi ljudi, posebno studenti spremni da preuzmu odgovornost i uključe se tako veliki i značajan poduhvat kao što je projekat Evropska omladinska prestonica, potvrđuje i predsednik Studentske unije Srbije Nikola Srdić.

On je naglasio da su mladi energija, sve češće zarobljena i sputana i da imaju posebno veliku odgovornost u ovom i sličnim projektima, a posebno u vremenu koje dolazi.

Posle potpisanog Memoranduma o saradnji svih ključnih aktera u kandidaturi, sa današnjeg skupa upućen je poziv za saradnju svim omladinskim organizacijama i udruženjima koji imaju kvalitetne, kreativne i originalne ideje da budu deo tima koji će realizovati projekat Novi Sad Evropska omladinska prestonica 2018. godine.

To će, kako je rečeno, obezbediti razvoj kreativnih industrija, pozitivno brendirati Novi Sad, privući preduzetnike i investitore, a mladina obezbediti značajnu komparativnu prednost i kvalitetnije uslove za život, rad i zabavu.

Izvor: rtv.rs