Početna Gradske teme Novi Sad prvi grad u Srbiji koji u škole uvodi identifikacione kartice

Novi Sad prvi grad u Srbiji koji u škole uvodi identifikacione kartice

0

ideentifikacione kartice 6

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimirom Jelićem obišao Osnovnu školu “Žarko Zrenjanin” gde je demonstrirano korišćenje ID kartica za učenike i održana kratka prezentacija rada video-nadzora.

Grad Novi Sad krupnim koracima ide napred po pitanju bezbednosti dece u školama. Prvi smo grad u Srbiji koji je oformio Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, a kao jedan od rezultata rada tog tima, kroz saradnju sa Gradskom upravom za obrazovanje, danas postoji montiran sistem nadzora, odnosno kontrole ulaska učenika u Osnovnu školu ‘Žarko Zrenjanin’. Grad je ove godine izdvojio deset miliona dinara za uvođenje takvog sistema u novosadske škole. Prva škola je ‘Žarko Zrenjanin’, a kroz vreme i praksu videćemo rezultate funkcionisanja tog sistema. U većini incidenata u školama pokazalo se da bezbednost ne ugrožavaju učenici te škole, već osobe koje dolaze spolja i prouzrokuju nasilje. Da bismo sprečili takve pojave, uvodimo ovaj sistem kontrole boravka učenika u školama. Vrlo je bitno da su svi podaci učenika apsolutno zaštićeni i ako se izgubi kartica, ne može da dođe do zlupotrebe ni jednog podatka o detetu. Kartica ne sadrži ime i prezime učenika, kao ni jedan lični podatak. Đaci brzo ulaze i izlaze, nemaju nikakvih fizičkih prepreka, a njihovo je samo da provuku identifikacionu karticu kroz aparat. Ovaj projekat je rađen zajedno sa Savetom roditelja od kojeg smo dobili podršku i zatim krenuli u realizaciju istog. Nadam se da ćemo imati dobre pokazatelje i da ćemo ići ka implementaciji ovog programa u svim školama u gradu“, rekao je gradonačelnik Vučević.

ideentifikacione kartice

Član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić osvrnuo se na statističke podatke koji govore to da se vršnjačko nasilje u najvećem procentu odvija upravo u školskim dvorištima, i da je iz tog razloga proistekla inicijativa za uvođenje identifikacionih kartica.

“Video kamere visoke rezolucije će snimiti svakoga ko uđe u školsko dvorište, a na one koji se ne identifikuju karticom, školsko obezbeđenje će dodatno obratiti pažnju. Želimo da sprečimo ulazak onih lica koja ne želimo u školama, a to su narko dileri, predstavnici navijačkih grupa željni obračuna sa učenicima i druge izazivače nemilih događaja i situacija. Do kraja godine ovaj sistem će biti uveden u deset osnovnih i deset srednjih škola u gradu, a sledeće godine ćemo budžetski obezbediti sve druge škole sa ovom opremom. Ukoliko one ne budu želele da uvode ovaj sistem, neće biti u obavezi, a ukoliko budu želele mi ćemo to sprovesti u delo u najkraćem roku”, rekao je član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić.

ideentifikacione kartice 5ideentifikacione kartice 2

Na prikazu rada sistema za identifikaciju učenika, demonstriran je prolazak jednog odeljenja kroz kapiju škole uz korišćenje ID kartica, a u učionici za tehničko obrazovanje inžinjer koji je uvodio sistem održao je kratku prezentaciju rada video-nadzora na računaru i monitoru za praćenje kretanja đaka. Identifikacione kartice ne sadrže podatke o đacima, čak ni ime i prezime, a služe isključivo za prijavljivanje prisustva i svi podaci su u bazi podataka na serveru. ID kartice imaju izgled vizit-kartica i stoje u plastičnim držačima, a obavezu nošenja tih kartica regulisaće škole pravilnicima.

Autor i foto: NsHronika.rs