Početna Gradske teme Novi Sad prvi u Srbiji dobija medicinske sobe za osobe sa autizmom

Novi Sad prvi u Srbiji dobija medicinske sobe za osobe sa autizmom

Društvo za podršku osobama s autizmom Novog Sada realizovaće do kraja juna projekat “Medicinske sobe”, u okviru kojeg će iznajmljenu prostoriju u Kopernikovoj ulici 12 opremiti kao lekarsku ordinaciju.

Tu će medicinari osobama s autizmom simulirati situacije iz realnog života do kojih na pregledima može doći. Medicinske sobe će se realizovati da bi se osobe s autizmom iz Novog Sada, bez obzira na godine i to da li su članovi Društva ili ne, pripremile za odlazak kod lekara, budući da su za njih pregledi i intervencije zbog nepoznatih ljudi, okoline, procedura i radnji jedan od najvećih izazova i izvora anksioznosti.

U medicinskoj sobi bi trebalo da bude krevet za preglede, lekarski sto i stolica na koju pacijenti sedaju, stetoskop, otoskop, odnosno svi osnovni aparati i instrumenti koje će oni moći da dodirnu“, objasnila je za Dnevnik predsednica Upravnog odbora Društva Mara Bošnjak. “Tu će se privikavati na zvuke medicinskih aparata, poput ultrazvuka, EKG-a i aparata za merenje šećera i pritiska. Moći će da osete miris alkohola i gel za ultrazvuk i EKG. Pošto je njima možda sve to nepoznato, mi bismo kroz trening, igru i opuštenu situaciju, koja nema veze s vremenom, pokušali da im olakšamo pregled kod lekara.

Bošnjak dodaje da, prema njenim saznanjima, neki roditelji godinama ne odvedu decu s autizmom na preglede, zbog toga što su za njih to često veoma stresne situacije. S druge strane, postoje i lekari koji ne znaju kako da u takvoj situaciji postupe. Zbog toga će, između ostalog, u projekat biti uključeni lekari, medicinske sestre, defektolozi, ali i studenti i učenici medicinske struke.

Kroz aktivnosti koje će se sprovoditi u medicinskim sobama kod osoba s autizmom se smanjuje nivo stresa i anksioznosti, a povećava uspeh i stepen samostalnosti u realizaciji medicinskih intervencija i poboljšavaju socijalne, odnosno komunikativne veštine. Osim upoznavanja s ordinacijom, pravilima ponašanja i učešćem u vežbama u medicinskoj sobi, osobe s autizmom će kroz panoe i edukativna štampana uputstva sa simbolima za podršku i pomoć, usvajati određene pojmove u vezi sa simptomima određenih bolesti, lokalizacijom bola, redosledom određenih radnji prilikom pregleda i tome slično.

Osim u Novom Sadu, koji će prvi u Srbiji dobiti medicinsku sobu, dobiće ih i Beograd, Kragujevac i Niš.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay