Početna Gradske teme Novi Sad stopirao nove subvencije za upis u privatne vrtiće?

Novi Sad stopirao nove subvencije za upis u privatne vrtiće?

0

kindergarten-504672_1280

U Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo” roditeljima koji pokušavaju da upišu decu u privatne vrtiće odbijaju zahteve uz obrazloženje da su nove subvencije za privatne vrtiće trenutno obustavljene, saznaje 021.rs.

Prema informacijama koje imamo, na sastanku vlasnika privatnih vrtića i predstavnika Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu potvrđeno je da su subvencije trenutno stopirane.

Na sastanku nam je rečeno da Grad nema sredstva za subvencije za decu jer je odlučeno da se iz gradske kase daju sredstva za novootvorenu američku kompaniju. Zbog toga su navodno budžeti svih gradskih uprava srezani – rekao je izvor koji je dodao da je do sada oko 1.800 dece upisano u 27 privatnih vrtića na teritoriji Novog Sada.

Kao reakciju na ovakvo stanje stvari, dvadesetak roditelja dece koja bi trebalo da budu upisana u privatne vrtiće, okupilo se ispred Skupštine grada gde je i smeštena nadležna uprava. Oni su zatim razgovarali sa načelnikom Nebojšom Krezovićem, koji im je tada rekao da “samo treba da budu strpljivi, jer će se cela situacija rešiti u narednih nedelju dana”.

Mi imamo organičena sredstva na 92.500.000 dinara od 1. januara do 31. avgusta ove godine. Pošto smo shvatili da nećemo imati novca da pokrijemo subvencije za svu decu, mi smo trenutno stopirali izdavanje novih rešenja roditeljima, dok Gradsko veće ne odluči kako da nabavi dodatni novac – rekao je na sastanku Krezović. On je napomenuo da je od početka godine 189 dece prešlo iz privatnih u državne vrtiće, te da će to sigurno biti dovoljno mesta da se upišu nova deca.

Roditelji su potpuno zbunjeni, jer imaju utisak da jednu informaciju dobijaju od vlasnika privatnih vrtića, drugu od Gradske uprave, a da je istina zapravo negde između.

Mi se ovde izgleda igramo gluvih telefona. Ima nas dosta koji smo predali zahteve za subvencije u januaru i februaru, kada su nam deca i krenula u vrtiće. Sada nam iz Gradske uprave kažu da oni imaju rok od 60 dana da na zahteve odgovore, a s obzirom na to da su subvencije trenutno stopirane, izgleda da ćemo morati da platimo punu cenu vrtića za nekoliko meseci, dok se cela ova situacija ne reši. I uostalom, šta je sa decom koja tek treba da se upišu u vrtić – pita se jedan od roditelja koji je danas bio na sastanku u Gradskoj upravi.

Izdvajanja iz budžeta za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima su striktno određena po ukupnom broju dece koja su već upisana, pa ukoliko bi se upisivao dodatni broj morala bi se povećavati ova stavka u budžetu, što podrazumeva rebalans budžeta grada, a u vreme izbora takve odluke se uglavnom ne donose. Ono što je jedino moguće je da ukoliko se neko dete ispiše iz privatnog vrtića, na njegovo mesto upadne drugo dete, u okviru kvote koja je odobrena za subvencionisanje iz budžeta.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com