Početna Gradske teme Novi Sad i Taverni potpisali sporazum o saradnji

Novi Sad i Taverni potpisali sporazum o saradnji

0

Sporazum o uspostavljanju saradnje između Novog Sada i francuskog grada Taverni Florans Porteli potpisan je danas u Gradskoj kući.

Sporazum podrazumeva da će strane potpisnice uspostavljati i razvijati partnerske odnose na osnovu uzajamnosti i ravnopravnosti u sferi delatnosti koje su od obostranog interesa, i to u oblastima ekonomije, privrede, kulture, obrazovanja sa posebnim akcentom na visoko obrazovanje, ekologije, socijalne politike, kao i u oblastima informacionih tehnologija, turizma i sporta.

“Zahvaljujem se prijateljima iz Tavernija i iz celog Departmana Val d’Oaz na uloženom trudu da uspostavimo ovaj nivo saradnje. Danas smo potpisali sporazum sa prvom od tri opštine Departmana Val d’Oaz sa kojima ćemo uspostaviti takve odnose, a reč je o jednoj od najrazvijenijih regija Francuske. Saradnja između naših institucija već postoji i to na nivou privrednih komora, univerziteta i pokrajinskih organa. Grad Novi Sad takođe ima komunikaciju sa Centrom umetnosti u Dengien Lebenu i predloženo je da odaberemo jednu od sedam oblasti koja bi bila na listi UNESKO, a to su gastronomija, dizajn, književnost, muzika, stari zanati, digitalizacija i numeričke umetnosti. Potpisivanjem ovog Sporazuma naši prijatelji u Novom Sadu, Srpskoj Atini i Evropskoj prestonici kulture dobijaju snažnog partnera, i nastojaćemo da zajednički sprovedemo projekte u korist svih građana”, naveo je Miloš Vučević.

Prvi čovek Novog Sada naveo je da posle lokalnih izbora u Francuskoj i izbora u Srbiji Novi Sad će završiti bratimljenje sa još dve opštine iz Departmana Val d’ Oaz.

Izvor: 021
Foto: Grad Novi Sad