Početna Gradske teme Novi Sad ugostio podmorničare iz celog sveta

Novi Sad ugostio podmorničare iz celog sveta

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević prisustvovao je 56. Međunarodnom kongresu podmorničara čiji je organizator Udruženje “Podmorničar” iz Beograda, a koje čini oko 120 podmorničara veterana iz sastava bivše Jugoslovenske ratne mornarice.

Skup se održava u Beogradu, a predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je podržao ovu manifestaciju u vidu pokroviteljstva nad Kongresom. Oko 200 podmorničara iz 25 zemalja sveta došlo je iz Beograda u posetu i Novom Sadu. Tom prilikom, na Petrovaradinskoj tvrđavi im se obratio zamenik gradonačelnika Srđan Kružević.

“Dobrodošli u Novi Sad, grad koji otvoreno pruža ruke svima i ponosni je nosilac titula, Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu i Evropska prestonica kulture za 2021. godinu. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da pozdravim preko dve stotine podmorničara iz mnogobrojnih svetskih zemalja na ovom prestižnom kongresu, koji je dobio podršku i od predsednika države, kao i od Grada Novog Sada. Čestitam organizatorima iz beogradskog udruženja „Podmorničar” na uspešno organizovanom okupljanju. Naši podmorničari veterani iz sastava bivše Jugoslovenske ratne mornarice, imaju mnogo uspomena i lepih priča da podele jedni sa drugima, kao i sa kolegama iz celog sveta. Takođe, oni teže da te uspomene ostave pokolenjima u amanet, a to su priče o hrabrosti, timskom duhu i prijateljstvu u raznim turbulentnim i manje turbulentnim vremenima koja su iza nas. Želim vam da još dugo održavate ovu tradiciju susreta, da razmenjujete iskustva i uspomene. Nadam se da će vam boravak u Novom Sadu biti prijatan”, rekao je Srđan Kružević.

Međunarodni kongres podmorničara održava se od 21. do 26. maja 2019. godine u Beogradu, a u okviru mnogobrojnih aktivnosti, učesnici su u toku jučerašnjeg dana obilazili i Novi Sad i Sremske Karlovce.

Kako su naveli predstavnici organizacionog odbora 56. Međunarodnog susreta podmorničara, iako Srbija nema more i podmornice, uloga naše zemlje u formiranju i razvoju jugoslovenskog podmorničarstva (1928-2005) je bila veoma značajna, a sada postoji i deluje dobro organizovano Udruženje podmorničara koje sarađuje sa mnoštvom organizacija tog tipa.

Izvor: nsuzivo
Foto: Pixabay