Početna Gradske teme Novi Sad uz jedinstven Doček ušao u 2020. godinu

Novi Sad uz jedinstven Doček ušao u 2020. godinu

0

Novi Sad ušao je u novu 2020. godinu u okviru jedinstvenog koncepta Dočeka u Evropi, kao grad koji je sve bliži tituli Evropske prestonice kulture i iza kog je godina titule Omladinske prestonice Evrope.

Grad koji je podigao kapacitete kulturnog stvaralaštva, spajajući vizuelnu umetnost i muziku domaćih i svetskih izvođača za Doček izabrali su i brojni turisti koji su stigli najviše iz zemalja regiona, pa čak i iz Evrope, Kine, Amerike.

Buduća Evropska prestonica kulture dočekala je Novu godinu uz sastav koji je obeležio jugoslovensku scenu, mladi beogradski bend, jedan od predvodnika nove srpske alternativne scene i svetskog hit mejkera.

Bajaga i instruktori proslavili su 35 godina karijere, a na Dočeku 2020 legendarne pesme izvedene su u novom aranžmanu s obzirom na to da su nastupili sa novosadskim gudačkim kvartetom i horom.

„Volimo da dođemo u Novi Sad, ovde smo snimali i jedan album davno u Studiju M. Doček na Trgu mi je uvek dobar, ljudi su raspoloženi, dobro je što ove godine nije čak ni preterano hladno, podnošljivo je. Ovog puta imamo program sa gudačima i horom i voleo bih da i u Novom Sadu, kada bude bilo toplije, nastupimo sa čitavim orkestrom“ – rekao je Momčilo Bajagić Bajaga.

Pre njih nastupili su beogradski sastav Artan Lili, prvi dobitnici nagrade „Milan Mladenović“, koje je novosadska publika više puta dočekala sa oduševljenjem, a ovog puta Novi Sad imao je privilegiju da prvi uživo čuje pet novih pesama koje je noise-pop sastav izdao poslednje nedelje 2019. godine.

„Meni je Novi Sad kolekva nekog zvuka koji je uticao na moje formiranje i velike simpatije gajim prema novosadskoj muzičkoj sceni i zauvek će to ostati deo mene. Na Trgu smo po treći put, a peti put nastupamo u Novom Sadu samo tokom 2019. godine, što je znak da nas novosadska publika voli, razume i podržava i nama je to veliko zadovoljstvo“ – kaže Bojan Slačala, ispred benda Artan Lili.

Kombinaciju moderne elektro muzike i tradicionalnog zvuka orijenta doneo je muzički producent i di-džej Mahmut Orhan u prvim satima 2020. godine, čiji su hitovi nedeljama bili na svetskim top listama.

Najmlađi Novosađani, tradicionalno su u Novom Sadu prvi započeli novogodišnju proslavu u prepodnevnim satima. U tri kulturna prostora – kulturnim stanicama Eđšeg i Svilara i budućoj kulturnoj stanici na Klisi, najmlađi sugrađani učestvovali su u radionicama, interaktivnom performansu, dečijoj predstavi, u organizaciji Dečijeg kulturnog centra. Doček za najmlađe bio je organizovan i u Dunavskom parku uz tradicionalnu povorku kroz Zmaj Jovinu.

KS Eđšeg dodelila je i priznanja najboljim programima koji su obeležili 2019. godinu, a koje je publika izabrala putem glasanja na Facebook stranici. Zagrevanje za Doček 2020 u KS Svilara bilo je uz zvuke džeza, a nastupio je novosadski Jazz trio – Vladimir Vanja Jakovljević, Fedor Ruškuc, Lav Kovač. U sklopu programa bio je i Arts & Crafts bazar.

Koncept Dočeka, koji slavi dve Nove godine, dva računanja vremena, dva kalendara i dva pisma, ponovo je stavio Novi Sad rame uz rame sa evropskih gradovima, slaveći multikulturalnost i jedinstvo različitosti.

Sledi Doček 13. januara kada će Novi Sad slaviti novu godinu po starom kalendaru – 7528. Program će spojiti više od 50 lokacija u gradu, nesvakidašnjih i novih, uz žanrovski najrazličitije izvođače, dok će se umetnici i studenti pobrinuti da kroz vizuelnu umetnost koncerti budu događaji u punom smislu.

Autor: NsHronika
Foto: Promo/NS2021/V.Veličković