Početna Gradske teme Novi Sad vodeći po broju studenata iz drugih država

Novi Sad vodeći po broju studenata iz drugih država

0

Novi Sad postao je jedan od vodećih gradova u regionu po broju stranih studenata. Primamljivi sadržaji, kvalitet nastave, dobar društveni život samo su neki od razloga zbog kojih se stranci odlučuju baš za naš grad.

Univerzitet u Novom Sadu, kao najpristupačniji među univerzitetima Zapadnog Balkana, razmene studenata ostvaruje u okviru „Erazmus” programa. Najviše studenata dolazi iz Španije, Italije, Nemačke, Holandije, Poljske i drugih zemalja.

– Strane studente koji dolaze u Novi Sad privlači pre svega pristupačan život koji mogu imati ovde – istakla je predsednica lokalnog odbora „Erazmusa” u Novom Sadu Jovana Joksimović. – Životni troškovi su mnogo niži nego u zemljama iz kojih dolaze. Dopada im se što u jednom danu mogu ići u muzej, jesti dobru hranu i završiti na super žurci. Oduševljeni su raznolikošću sadržaja koji grad nudi i, naravno, ljudima, za koje kažu da su veoma gostoljubivi, srdačni i voqni da pomognu.

Studenti provode jedan ili dva semestra na nekom od fakulteta, nakon čega se vraćaju u svoju zemlju, a uspeh koji su postigli na razmeni im je priznat. Kako tvrde iz lokalnog odbora, sve je više studenata koji imaju želju da dođu u Novi Sad. Takođe, postoji značajan broj stranaca koji su na razmenu došli po preporuci prijatelja koji su već bili ovde.

– Provela sam nedelju dana u Novom Sadu sa svojim prijateima iz Nemačke – rekla je studentkinja Marta Braun. – Učestvovali smo na fotografskoj izložbi, jako su mi se dopale mogućnosti i prilike u gradu pa sam odlučila da se vratim. Ovde sam kao kod kuće. Najviše mi se dopada kako se ljudi ophode prema meni, uvek vole da pomognu i veoma su ljubazni. Osećam se sigurno, ne postoji nijedan razlog zbog čega bih se brinula ili osećala ugroženo.

Osim „Erazmusa”, postoje još dva programa razmene za strane studente – Srednjoevropski program univerzitetske razmene i Evropska univerzitetska fondacija, čiji su ciljevi modernizacija visokog obrazovanja u Evropi. Na konkursima u prošloj školskoj godini odabrano je ukupno 913 studenata za stipendiranu razmenu na univerzitetima iz programskih zemaqa, dok je ukupno 474 stranih studenata boravilo na Novosadskom univerzitetu pod okriljem „Erazmus +” programa, a povećava se i broj onih zainteresovanih za ostanak u zemqi.

– Iskreno, ja mnogo želim da ostanem i sledećeg semestra – dodao je student iz Francuske Ervan Karain. – Voleo bih da ovde nađem posao. Govorim francuski, ali sam počeo da učim srpski, pa se nadam da će mi to pomoći da nađem posao u gradu.

Sve veći broj stranih studenata u Novom Sadu pokazatelj je da su Univerzitet, kao i grad, na dobrom putu da, osim titule dobrog domaćina, ostvare i finansijsku dobit i predstave Novi Sad kao vodeću prestonicu mladih.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay