Početna Gradske teme Novi Sad započeo aktivnosti na izradi Strategije pametnog grada

Novi Sad započeo aktivnosti na izradi Strategije pametnog grada

0

Novi Sad je započeo aktivnosti na izradi Strategije pametnog grada, uvažavajući pre svega principe održivog razvoja, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević na panelu “Zelena tranzicija” održanom u okviru dvodnevnog “Jahorina ekonomskog foruma 2022”.

Vučević je rekao da se ne može gasiti privreda i zaustavljati njen razvoj, ali i da ništa ne sme da ugrožava životnu sredinu.

“Gradovi imaju veliku odgovornost i na tom polju treba da realizuju ogromne projekte, pa se postavlja pitanje ekonomskog potencijala za rešavanje izazova. Potencijalno rešenje može biti javno-privatno partnerstvo, s tim da se takvo udruživanje dobro odmeri”, kazao je Vučević, saopštila je Gradska uprava Novi Sad.

Kao veliku prednost Novog Sada on je naveo snažan univerzitet sa Fakultetom tehničkih nauka koji je povezan sa sektorom savremenih tehnologija.

Dodao je i da je započeta realizacija projekta izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda, da se privodi kraju izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom u saradnji sa evropskim partnerima.

“Izgradili smo fabriku za tretman zelenog otpada koja radi po principima cirkularne ekonomije, od otpada dobijamo kompost koji kasnije prodajemo, ili koristimo za sopstvene potrebe. Izgradnjom kompostilišta smanjili smo nivo emisije gasova za ono zagađenje koje bi emitovao 961 automobil na mesečnom nivou”, kazao je Vučević.

Naveo je da se trenutno privode kraju radovi na izgradnji reciklažnog centra gde će se sakupljati otpad kao što su gume, akumulatori, fluo cevi, baterije, kao i opasan otpad iz domaćinstva i tretirati primarno sakupljeni reciklabilni otpad.

“Pripremili smo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju postrojenja za reciklažu građevinskog otpada. U potpunosti smo obnovili vozni park javnog prevoznika, većinom autobusi koriste gas, a kupljeno je i 10 autobusa na električni pogon sa pratećom infrastrukturom”, naveo je Vučević.

Istakao je da je završetak brze pruge Beograd-Novi Sad jedan od najvažnijih projekata urbane mobilnosti na ekološki način, jer vozovi idu na struju, što doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova.

Dodao je da je u Novom Sadu u proteklih 10 godina izgrađeno oko 30 km biciklističkih staza, a rekonstruisano više od 10km, te da Grad subvencioniše kupovinu novih bicikala građanima.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay