Početna Gradske teme Novi semafor na Novom naselju od danas na treptaču

Novi semafor na Novom naselju od danas na treptaču

0

Novoizgrađeni semafor na raskrsnici ulica Radomira Raše Radujkova i Stojana Novakovića, na Novom naselju, danas, 13. januara, pušten je u probni rad, odnosno na žuti treptač.

Velika frekventnost pešačkih tokova, relativna blizina autobuskih stajališta, predškolske ustanove, dečijeg igrališta, verskog objekta i parkovske površine, uslovila je potrebu za bezbednijim regulisanjem saobraćaja u vidu semaforizacije pešačkog prelaza na predmetnoj raskrsnici.

Ova investicija realizovana je, kako u cilju povećanja bezbednosti pešaka i biciklista prilikom prelaska preko saobraćajnice sa četiri trake, tako i radi uspostavljanja direktne saobraćajne veze između ulica Stojana Novakovića i Vladike Ćirića. Otvaranjem postojećeg razdelnog ostrva dobijena je mogućnost levih skretanja, odnosno uključivanja vozila iz sporednih pravaca (za smerove levo i pravo) na Ulicu Radomira Raše Radujkova.

Kako bi se bezbednost saobraćaja podigla na viši nivo, a da se pritom što manje remete tokovi vozila koja se kreću Ulicom Radomira Raše Radujkova, predviđen je detektorski sistem rada ovog semafora. Najava vozila iz sporednih pravaca obavljaće se preko induktivne petlje, dok će pešaci pritiskom na taster, koji se nalazi na semaforskom stubu, omogućiti pojavu zelenog svetla i obezbediti siguran prelazak preko kolovoza na glavnom pravcu.

Za izgradnju ovog semafora izdvojeno je 16.891.798,80 dinara, a nakon probnog perioda, semafor će biti pušten u redovan rad.

Apel je upućen na sve vozače da povećaju opreznost i dodatno obrate pažnju na novopostavljeni semafor, stoji u saopštenju.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Grad Novi Sad