Početna Gradske teme Novo kulturno naselje poziva lokalne umetnike na konkurs “Useljenje”

Novo kulturno naselje poziva lokalne umetnike na konkurs “Useljenje”

Konkurs “Useljenje” namenjen je umetnicima iz Novog Sada, koji će u saradnji sa zajednicom Novog naselja stvoriti umetničko delo relevantno za tu zajednicu, raspisan je početkom marta meseca.

“Useljenje” ima za cilj da podstakne umetnike da u proces svog rada uključe zajednicu, da ohrabri članove zajednice da učestvuju u aktivnostima koji se događaju u njihovom okruženju, kao i da promoviše umetnost nastalu u zajednici/sa zajednicom. Takođe, poželjno je da koncept postavlja pitanja o ekološkim problemima, odnosno u kojoj meri je ideja u skladu sa kontekstom zajednice u kojoj umetnik stvara.

Rok za slanje ideja je 26.4.2020. u ponoć a prijavni formular, a informacije o nagradi i propozicije pronađite na linku: bit.ly/UseljenjeKonkurs

Novčana nagrada predviđena je za dva umetnika izabrana putem konkursa i iznosiće po 60.000 dinara. Novac je namenjen za troškove materijala (rekvizite, opreme…) potrebnih za realizaciju umetničkog dela, kao i honorar čiji maksimalan iznos je 40% od ukupne vrednosti nagrade.

Izabrani radovi će biti realizovani kada se za to stvore uslovi, a rezultati konkursa biće objavljeni 4.5.2020. na sajtu Novog kulturnog naselja (www.novokulturnonaselje.rs)

Podsetićemo da je na Forumu evropskih stručnjaka iz oblasti kulture i umetnosti, održanom krajem 2018. godine, a u sklopu projekta Magic Carpets (magiccarpets.eu), Kreativne evrope, u konkurenciji od 13 zemalja, upravo novosadsko Novo naselje izglasano za najaktivniju zajednicu, a Novo kulturno naselje darovano je titulom: European Community Award: Co-create and comprehend.

Organizacioni tim Novog kulturnog naselja odlučio je da osvojenu nagradu usmeri na podršku lokalnim umetnicima da svoje umetničke prakse razvijaju u saradnji sa zajednicom, kao i da ih podstaknu na dalji razvoj.

U vrlo ozbiljnoj konkurenciji projekata iz čitave Evrope (Prag, Kaunas, Berlin, Folkston, Tbilisi, Zagreb, Bukurešt, Riga, Porto, Insbruk, Limerik, Rim i Novi Sad), najveći deo Novog Sada izglasan je kao zajednica koja je ne samo pasivni uživalac kulturno-umetničkih sadržaja već i aktivni član, ko-kreator, idejni tvorac, inicijator, glavni pokretač i inspiracija umetnicima i aktivnim pojedincima i grupama u svim prethodnim godinama inicijative za Kulturni centar na Novom naselju.

Na taj način je, nakon mnogih uspešno realizovanih festivala i sjajnog odziva publike i umetnika, stigla još jedna potvrda da je Novo kulturno naselje i inicijativa za otvaranjem Kulturnog centra u ovom delu grada značajan ali i logičan sled razvoja, ovog puta iz najviših redova kulturnih radnika širom Evrope.

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay