Početna Gradske teme Novo ruho za Kisačku i Temerinsku: Planiraju se višespratnice, garaža, park…

Novo ruho za Kisačku i Temerinsku: Planiraju se višespratnice, garaža, park…

Plan detaljne regualcije bloka ulica Kisačke, Temerinske i Dositejeve, u kojem se predviđa izgradnja višespratnica, nalazi se na ranom javnom uvidu do 4. februara.

U ovom delu grada se nalaze i dva objekta, kuća Mileve Marić Ajnštajn u Kisačkoj, te zgrada Lazara Dunđerskog u Temerinskoj, koji su pod zaštitom i oni će biti sačuvani, ali će biti okruženi višespratnicama.

Frekventne ulice, u kojem i dalje dominiraju kuće, mogle bi u budućnosti da dobiju nešto drugačije ruho, odnosno da odu u visinu. Na ovom prostoru biće omogućena izgradnja zgrada od dva do pet spratova sa potkrovljem.

“Stanje građevinskog fonda je u većini slučajeva izuzetno loše, te je započela rekonstrukcija uz Kisačku i na produžetku Karađorđeve ulice, kao i na planiranoj regulaciji Dositejeve, koja se proširuje na jugu”, navodi se u planskom dokumentu, u kojem se ističe to da ovo područje karakteriše “izuzetan položaj u odnosu na saobraćajnu mrežu grada i neposredna blizina gradskog jezgra”.

Na ovom prostoru su već nikle neke višespratnice. Porodični stambeni objekti biće namenjeni višeporodičnim stambenim, stambeno-poslovnim ili poslovnim objektima.

“Područje koje će biti obuhvaćeno planom je jednim delom namenjeno stanovanju, koje podrazumeva višeporodično stanovanje srednjih gustina naseljenosti, od dvospratnica sa potkrovljen do četvorospratnica sa potkrovljem… U okviru zone centra predviđa se izgradnja višeporodičnih stambenih objekata, stambeno-poslovnih ili poslovnih objekata, od tri do pet spratova, sa potkrovljem, uz mogućnost planiranja i jednog objekta veće spratnosti koji bi imao ulogu prostornog repera”, stoji u dokumentu koji se nalazi na ranom javnom uvidu.

Urbanisti su ukazali i na nedostatak zelenih površina u ovom delu, zbog čega će se formirati manji park u središnjem delu područja obuhvaćenog planom. Međutim, u samom parku neće biti mnogo prostora za mnoštvo sadržaja, ali će u posebnim delovima biti obezbeđen prostor za dečije igralište.

Registrovan je i problem nedostatka parkinga, pa se iz dokumenta saznaje da na 465 stanova ima tek oko 170 parkinga mesta. Taj problem bi trebalo da bude ublažen izgradnjom parkinga, ali i garaže koja se se planira u Temerinskoj ulici.

Šta će biti sačuvano?

Planom je predviđeno da dva objekta koja su nepokretna kulturna dobra budu sačuvana. U pitanju je porodična kuća Mileve Marić Ajnštajna u Kisačkoj 20, te kuća na uglu Kisačke i Temerinske koju je izgradio Lazar Dunđerski.

“Deo parcela koje se odvajaju za parkovsku površinu, a predstavljaju lokacije na kojima su živeli Mileva Marić Ajnštajn i slikar Pavle Simić, biće uređene u znak sećanja na njihove živote i dela”, navodi se u planu.

Porodična kuća Mileve Marić Ajnštajn trebalo bi da postane muzej posvećen liku i delu ove naučnice. Kuću je 1907. godine igradio Milevin otac, Miloš, po projektu arhitekte Mihajla Petljanskog.

Kuća u Temerinskoj 1, odnosno na uglu Temerinske i Kisačke, u kojoj je sada smeštena prodavnica jeftine robe, izgradio je 1902. godine čuveni veleposednik Lazar Dunđerski, po projektu Imre Kvarcvegera. U ovom objektu se nekada nalazila kafana “Tri krune”

“Iako je enterijer nekada poznate novosadske kafane preuređen, spoljni izgled objekta nije menjan i danas svedoči o orginalnom arhitektonskom rešenju sprovedenom za potrebe kafane s kraja XIX veka”, navodi se na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia