Početna Gradske teme Novogodišnji poklon za prvu bebu u 2023. u Novom Sadu

Novogodišnji poklon za prvu bebu u 2023. u Novom Sadu

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić posetio je porodilište Betanija kako bi odneo poklon za bebu koja se prva rodila u 2023. godini, a čija majka ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada. Grad Novi Sad je, kao i prošle godine, za prvorođenu novosadsku bebu obezbedio 300 000 dinara, a za svu decu, sa teritorije Grada, koja se rode 1. januara, po 200 000 dinara.

“Po tradiciji, prvog januara došli smo u Betaniju kako bismo poklonom obradovali prvu bebu rođenu u našem gradu, u ovom slučaju, danas, prvu Novosađanku. Čestitam porodici Obradović na prinovi i želim im mnogo zdravlјa i sreće. Naš zadatak je da nastavimo sa svim aktivnostima koje smo realizovali do sada, a koje će doprineti, između ostalog, tome da u našem gradu bude što više beba u 2023. godini. Nastavlјamo sa donošenjem konkretnih pronatalitetnih mera i učinićemo sve za pobolјšanje života naših najmlađih.”, rekao je gradonačelnik Đurić.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine dr Edita Stokić, se zajedno sa članom Gradskog veća za zdravstvo dr Draganom Stajićem i zamenikom upravnika Betanije dr Milošem Pantelićem, pridružila čestitkama majci prve bebe rođene u Novom Sadu i istakla da ovaj vid podrške Grada veoma znači roditelјima, kao i druge mere koje Grad preduzima u cilјu povećanja nataliteta.

“Majka prve Novosađanke, gospođa Mihaela, donela je danas na svet devojčicu tešku 2810 grama i dugačku 46 centimetara. Porodica Obradović je tako postala bogatija za jednog člana, a Novosađani su počeli novu godinu sa jednim stanovnikom više.”, rekla je dr Edita Stokić.

U skladu sa Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom, Grad Novi Sad u 2022. godini obezbeđuje pravo na novčanu pomoć za prvo dete koje ostvaruje majka, u iznosu od 50 000 dinara, pravo na novčanu pomoć za trojke u iznosu od 200 000 dinara, pravo na novogodišnju novčanu pomoć za svako dete rođeno 1. januara nove godine u iznosu od 200 000 dinara, a za prvo dete rođeno u Novom Sadu 1. januara nove godine 300 000 dinara. Takođe, pravo na novčani poklon povodom Dana Grada u iznosu od 300 000 dinara dobija svako rođeno dete tog dana. Ukoliko se u porođaju rodi dvoje i više dece, gore navedena prava, pripadaju za svako dete, a prava važe za majke koje u trenutku rođenja deteta, imaju stalno prebivalište na teritoriji Novog Sada. Sredstva za realizaciju ove pomoći u 2023. godini planirana su u ukupnom iznosu od 122 miliona dinara, a pomoć će se isplaćivati u istim iznosima kao u 2022. godini.

Pored navedenog, iz budžeta Grada Novog Sada finansiraju se i sledeća prava, a to su pravo na naknadu troškova za biomedicinski potpomognutu oplodnju, zatim finansijska podrška porodici sa decom upisanom u privatne predškolske ustanove, kao i prevoz učenika srednjih škola u druge opštine. Za decu iz porodica sa troje i više dece obezbeđuje se besplatna ishrana u osnovnim školama, godišnje autobuske karte, umanjenje obaveze plaćanja komunalnih usluga i besplatne karte za Štrand, kao i novčana pomoć za svu decu osnovnoškolskog uzrasta iz porodica sa troje i više dece koje primaju dečiji dodatak.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs