Početna Gradske teme Novosađani blokirali raskrsnice u gradu zbog visoke cena goriva

Novosađani blokirali raskrsnice u gradu zbog visoke cena goriva

Posle dvočasovne blokade više raskrsnica u Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji, juče je završen prvi protest građana zbog sve skupljeg goriva.

Za sada se ne zna da li će blokada i danas biti nastavljena. Prema nezvaničnim informacijama, tokom vikenda neće biti nikakvih aktivnosti, a protesti će ponovo uslediti u ponedeljak dok se ne ispune zahtevi. Vreme održavanja protesta još uvek nije poznato.

Vozači su najpre blokirali raskrsnicu Bulevara oslobođenja i Jevrejske (kod Futoške pijace). Zatim je blokiran kružni tok na ukrštanju Rumenačke i Bulevara Evrope (izlaz na auto-put), te ugao Temerinske i Partizanske (kod Tempa). Takođe, bio je blokiran i ugao Bulevara cara Lazara, Ulice Ive Andrića i cara Dušana, ali i kružni tok u Veterniku i centar Futoga.

Protest je prošao bez incidenata, a nekoliko Novosađana je iskoristilo priliku da na raskrsnici kod Futoške pijace zaigra fudbal.

Protest se održao i u Kragujevcu, Subotici, Nišu, Zrenjaninu, Inđiji, Šapcu, u Požarevcu, Prokuplju, Vranju, Leskovcu… Blokirana je i Ibarska magistrala kod Lazarevca.

Podsetimo, poziv za protest širio se putem društvenih mreža. Osnovni zahtev građana je da se zaustave dalja poskupljenja goriva, da se cena zapravo smanji umanjenjem akciza koje zajedno sa PDV-om ulaze u cenu litre goriva koja sad iznosi oko 80 dinara, u zavisnosti od vrste derivata.

Sada je litar dizela oko 165 dinara, a bezolovnog oko 155 dinara, a početkom 2016. godine bili su oko 125-130 dinara. Građani smatraju da je to previše, upoređujući cene u okolnim zemljama, i traže da dizel bude 110 dinara, a bezolovni 120 dinara.

U zahtevu koji se takođe, kao i poziv na protest, deli po društvenim mrežama, stoji i da se traži da se “ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina da se dodaje akciza koja ne sme da bude veća od 50 odsto osnovne cene benzina”. Traži se i da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

Vlast u proteklih nekoliko dana nije komentarisala najavu protesta, ali je ministar energetike Aleksandar Antić rekao “da bi gorivo moglo da pojeftini” i da država prati cene nafte na tržištu oko mogućih korekcija. Inače, u proteklih godinu dana nafta je nekoliko puta i pojeftinila u svetu, ali u Srbiji gorivo ne da nije pojeftinilo, već je i poskupelo, i to više puta.

Izvor: 021/Novisad.com
Foto: 021