Početna Gradske teme Novosađani glasali, a o izborima odlučuje Upravni sud

Novosađani glasali, a o izborima odlučuje Upravni sud

ThinkstockPhotos-514178765

Od trenutka kada novi odbornici Skupštine grada Novog Sada verifikuju svoje mandate do konstituisanja novog saziva gradskog parlamenta po zakonu ne sme da prođe više od 15 dana. Ni datum verifikacije mandata, ni datum konstitutivnog zasedanja, međutim, još nisu poznati.

Razlog je žalba jednog birača Upravnom sudu na našu odluku da, kao neblagovremen, odbijemo njegov prigovor na rad biračkog odbora na kom je glasao, odnosno na naš rad prilikom prijema i pregleda materijala i utvrđivanja rezultata sa još desetak biračkih mesta – objašnjava tu neizvesnost predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Slobodan Milošević.

Upravni sud bi, dodaje on, o žalbi trebalo da se izjasni danas. Ako je odbije, odmah će biti potvrđeni i konačni rezultati, po kojima je SNS osvojio 38, DJB devet, SRS osam, SPS i LSV po sedam, DS šest, a SVM, NOPO i Zelena stranka, kao manjinske liste, po jedan odbornički mandat.

U tom slučaju bili bi stvoreni zakonski uslovi da se mandati novih odbornika odmah verifikuju. Od tog trenutka, novi skupštinski saziv mora da se konstituiše najkasnije za 15 dana – podseća Milošević.

To, praktično, znači da će, ako Upravni sud danas odbije žalbu, mandati biti verifikovani već sutra, a prvo zasedanje 78 odbornika novog gradskog parlementa sigurno biti održano pre 21. maja.

Stožer nove vladajuće većine će, sigurno, činiti 38 odbornika SNS, a gotovo je izvesno da će uz njih tu biti i tri odbornika sa manjinskih lista. Kao mogući partneri pominju se i SPS, SRS i LSV, ali o tome tek treba da se razgovara.

Ako pak Upravni sud danas usvoji pomenutu žalbu, koja se, uzgred, tumači kao pokušaj neke od stranaka koje su loše prošle na izborima da onima koje su pobedile bar malo zagorča slast trijumfa, na desetak izbornih mesta na koje se ona odnosi, izbori će morati da budu ponovljeni.

To, suštinski, teško da može da utiče na već definisani broj odborničkih mandata koje su pojedine stranke osvojile, ali za nekoliko dana može da odloži proglašenje konačnih rezultata izbora, verifikaciju odborničkih mandata i, najzad, konstituisanje novog saziva Skupštine grada.

Izvor: Novosti
Foto: Mladen Sekulić/Color Media Communications