Početna Gradske teme Novosađani ne plaćaju dugove prema Parking servisu

Novosađani ne plaćaju dugove prema Parking servisu

0

bahato_parkiranje_porse_centar_parking_servis_pauk_600_4

Pred novosadskim izvršiteljima se nalazi 246 slučajeva građana kojima su se nagomilali dugovi za parkiranje u nekim od naplatnih zona. Više od 100.000 posebnih parking karata izdato je u poslednjih šest meseci građanima propisno parkiranim u zonama po nekoliko sati, koji nisu platili parking ili su ostali parkirani duže od uredno plaćenog vremena. To je, prema podacima “Parking servisa”, oko sedam odsto veći broj izdatih karata nego u istom periodu prošle godine.

Očigledno je da grad godinama kuburi sa parking mestima, koji su bili na dnevnom redu nekoliko sednica Skupštine grada, kada su se pojedine gradske odluke menjale zarad poboljšanja stanja u ovoj oblasti. Probleme imaju i građani kojima su se nagomilali dugovi za neplaćen parking, a čiji slučajevi su završili kod izvršitelja.

Kako za 021 kažu u Parking servisu, trenutno se zbog ogromnih dugova 246 predmeta nalazi kod izvršitelja, a kako se taj broj ne bi značajno povećavao, preduzeće je ponudilo građanima reprogram otplate dugovanja na 12 rata, bez kamate. Više o reprogramu OVDE.

Inače, dugovanja na osnovu neplaćenog parkinga nije saobraćajni prekršaj, ali nepropisno parkiranje jeste. Da pauk ima mnogo posla potvrđuju i u Parking servisu i dodaju da je u prethodnih šest meseci uklonjeno 2.134 nepropisno parkiranih vozila.

“Služba za transport interveniše u proseku 15 puta dnevno, iako je broj prekršaja u gradskoj uličnoj mreži višestruko veći. Nepropisno parkirana vozila se uklanjaju isključivo po nalogu saobraćajne policije, komunalne i saobraćajne inspekcije”, kažu u ovom preduzeću.

Saobraćajna policija najčešće nailazi na građane bahato parkirane na trotoaru u širem centru grada, na pešačkim prelazima u centru i na bulevarima, kao i na parking mestima za osobe sa invaliditetom. Ostali prekršaji su sankcionisani uglavnom po nalogu komunalne inspekcije i odnose se na nepropisno parkiranje na zelenim i zemljanim površinama najčešće oko pijaca, keja, Štranda i fakulteta.

Nedavno se u javnosti pojavio slučaj Poršea bahato parkiranog na mestu rezervisanom upravo za osobe sa invaliditetom i to ispred sedišta Parking servisa. Više o ovom slučaju pročitajte OVDE.
Oni koji sebi priušte da im “pauk” odnese automobil moraju da plate kazne, koje suštinski predstavljaju trošak uklanjanja vozila. Ona varira u zavisnosti od mase vozila i površine sa koje je uklonjeno, tako da se cena kreće od 5.000 dinara za vozila mase do 800 kilograma, pa čak do 13.500 dinara za vozila najveće dozvoljene mase.
“Tome treba dodati i mandatnu kaznu policiji ili inspekciji, u zavisnosti od toga ko je izdao nalog za uklanjanje”, napominju u Parking servisu.

Autor i foto: 021.rs