Početna Gradske teme Novosađani nezadovoljni zbog prodaje parcele pored “Karađorđa”

Novosađani nezadovoljni zbog prodaje parcele pored “Karađorđa”

stadion Vojvodine iz vazduha - Copy

Građani okupljeni u nekoliko neformalnih grupa, među kojima su “Spasimo Spens” i “Dva minuta tišine”, nezadovoljni su odlukom grada Novog Sada da proda parcelu pored Sportskog centar Spens kako bi se tu izgradio poslovni objekat.

Parcela koja je namenjena prodaji nalazi se na uglu Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara i obuhvata ragbi, teniske, pomoćne atletske i terene za discipline bacanje koplja, kladiva i kugle, kao i parking sportskog centra Spens, a dnevno tu trenira oko 250 dece i mladih.

Grupa građana “Spasimo Spens” na svojoj Fejsbuk stranici je navela da su gradnju Spensa Novosađani plaćali samodoprinosom, što znači da su delove plata ulagali u izgradnju tog kompleksa, pa su upravo zato nezadovoljni odlukom da parcela bude prodata privatniku.

Zemljište oko sportskog kompleksa Spens pripada nama građanima Novog Sada. Ne dajmo ono što je naše, ne dajmo da nam unište mesto na kom su podignute generacije novosadskih sportista – poručili su aktivisti “Spasimo Spens”.

Arhitekta iz Društva arhitekata Novog Sada Aleksandar Bede rekao je za novosadski “O radio” da je štetno za grad da ta parcela bude prodata, jer se onda zauvek poništava mogućnost slobodnog okupljanja na tom prostoru.

Slučaj je veoma poseban zato što se radi o poslednjoj velikoj slobodnoj lokaciji u širem centru grada. Radi se o dragocenom prostoru koji bi mogao odrediti razvoj javnih prostora u gradu u narednih 50 godina. Neko iz medija je to nazvao prodajom gradske srebrnine i mislim da je bio u pravu – kazao je Bede.

Omladinski “O radio” naveo je i da Atletski klub Vojvodina trenutno nema alternativu gde bi mladi atletičari mogli da treniraju i da bez pomoćnog terena, koji se nalazi na parceli, više neće moći ni da organizuju takmičenja.

Parcela koja je na prodaju ima oko 33.000 kvadratnih metara, a početna cena iznosi više od 2,5 milijarde dinara. Plan je da tu bude izgrađen poslovni objekat, a lice kome građevinsko zemljište bude prodato u obavezi je da raspiše urbanističko-arhitektonski konkurs i da na osnovu konkursnog rešenja izradi urbanistički projekat.

Javno nadmetanje sprovešće Komisija za sprovođenje postupka otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Novog Sada u sredu, 20. aprila.

Izvor: Beta
Foto: Mladen Sekulić / Color Media Communications