Početna Gradske teme Novosađani ponovo imaju najviše plate u Vojvodini

Novosađani ponovo imaju najviše plate u Vojvodini

0

Plate u Novom Sadu porasle su za nekoliko stotina dinara za jedan mesec, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prosečna zarada u Novom Sadu u novembru iznosila je 77.229 dinara bruto, odnosno 55.730 dinara bez poreza i doprinosa, što je blagi rast u odnosu na podatke za prethodni mesec.

U celoj Vojvodini je prosečna zarada iznosila 66.609 dinara bruto tj. 48.135 dinara neto. Najniže zarade ponovo su imali stanovnici Bača – 53.934 dinara bruto, odnosno 39.163 dinara neto.

Najniža plata u Vojvodini tek je nešto niža od medijalne zarade u celoj Srbiji, koja se statistički uzima kao pravi pokazatelj zarada najvećeg procenta građana. Tako je medijalna plata u novembru bila 54.598 dinara bruto tj. 39.654 dinara neto, pokazuju podaci RZS.

Inače, najviše plate tradicionalno imaju zaposleni u državnim preduzećima – 68.638 dinara i to bez poreza i doprinosa.

Zaposleni u zdravstvu u proseku zarađuju 50.996 dinara, a u obrazovanju su plate oko 54.000 dinara.

Ovi podaci su, kako je dokazano, nerealni pokazatelji stvarne situacije u novčanicima. Zbog toga je Republički zavod za statistiku pre nekoliko meseci uveo i računanje medijalne zarade.

Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay