Početna Gradske teme Novosađani pozvani na skup podrške pokretu “Pravda za Davida”

Novosađani pozvani na skup podrške pokretu “Pravda za Davida”

0

Novosađani su pozvani da u četvrtak, 27. decembra na Trgu republike pruže podršku pokretu “Pravda za Davida” na skupu pod imenom Protiv policijske represije“.

Poziv na okupljanje u centru Novog Sada je usledio nakon što je policija Republike Srpske uhapsila roditelje ubijenog banjalučkog mladića Davida Dragičevića, Davora i Suzanu, kao i druge građane.

“U Banjaluci su 25. decembra uhapšeni roditelji ubijenog Davida Dragičevića i tom prilikom je policija tukla žene, decu i sve okupljenje građane na trgu. Građani Novog Sada su uz Davidove roditelje i ostatak Republike Srpske koja se bori za pravdu. Zato 27. decembra na Trgu republike svi moramo pokazati pravo lice Novog Sada! Pravda za Davida! Protiv policijske represije”, navodi se u pozivu.

Okupljanje je u 16 časova.

Inače, grafiti podrške pokretu “Pravda za Davida”, koji se bori da se razreši slučaj ubistva Davida Dragičevića, pojavili su se tokom prethodne noći u Kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Kako se uverio reporter 021.rs, jedan od grafita glasi “Pravda za Davida”, a drugi “Republika Srpska stidi se Dodika. Novi Sad poručuje pravda za Davida”.

Grafiti su se pojavili nakon što je u utorak policija Republike Srpske sa Trgu Krajine uklonila tragove protesta i uhapsila roditelje ubijenog mladića Suzanu i Davora, aktiviste ovog pokreta, građane i opozicione političare.

Otac ubijenog mladića pušten nakon saslušanja u Tužilaštvu, najavio prijave

Nakon saslušanja u Okružnom tužilaštvu Banjaluke Davor Dragičević je pušten na slobodu jer je utvrđeno da ne postoje razlozi za zadržavanje i određivanje pritvora. Dragičević je po izlasku iz Tužilaštva najavio da će protiv svih koji su učestvovali u hapšenju podneti krivične prijave.

“Davidovu majku Suzanu sam vozio kod doktora, ganjali su me po gradu. Noć pre sam znao šta mi se sprema. Protiv svih koji su učestvovali u tome ću podneti krivične prijave. Ja ću biti na trgu u 18 časova i ne pada mi napamet da dete prepustim zločincima i ubicima. Moj David će dobiti pravdu i svi će u ovoj državi dobiti pravdu. Ne mogu mi ništa ni za milion godina. Trg je javna površina, ovo je moja država, ja idem kod svog deteta i nemam kome šta da prijavljujem”, poručio je Dragičević uzvikujući pre toga “Pravda za Davida”.

Njegov advokat Ifet Feraget je rekao da nisu postojali ni razlozi za njegovo hapšenje.

“Nije znao za poziv niti mu je on bio uručen, smatram da se radi o zloupotrebi ovlašćenja. Video je policijsku patrolu, ali oni nisu pokazali da žele da mu uruče poziv”, kazao je Feraget.

Izvor: 021.rs/Agencije
Foto: Pixabay