Početna Gradske teme Novosađani prikupljaju pomoć za izbeglice

Novosađani prikupljaju pomoć za izbeglice

0

tribina_izbeglicka_kriza_2

Akcija prikupljanja pomoći za izbeglice koje su na putu ka zemljama Zapadne Evrope počela je i u Novom Sadu, a građani voljni da pomognu mogu to učiniti u toku narednih dana.

Na današnjoj tribini “Izbeglička kriza – u tuđim cipelama”, u organizaciji nekoliko NVO, prikupljena je prva tura pomoći, ali i razmenjene vredne informacije sa terena. Učesnice tribine – novinarka RTV Vanja Đurić, Slavica Ranisavljev iz Udruženja mladih za društveni aktivizam, Dobrila Marković iz Novosadskog humanitarnog centra i Jovana Vinčić iz Centra za pomoć i zaštitu tražilaca azila, prisutnima su objasnile poteškoće sa kojima se izbeglice susreću u bekstvu od ratnih uslova u matičnim zemljama.

tribina_izbeglicka_kriza_3

Kako su naglasile učesnice, medijski uticaj koji propagira izbegličko stanovništvo kao opasno i “sposobno sa oružjem”, te nagoveštaji da je ova grupa ljudi izuzetno imućna, opasni su po građane i dovodi ih u zabunu. Naime, situacija na granicama sa, pre svega, Hrvatskom i Mađarskom, mnogo je drugačija, a sve su se složile da deo nesporazuma u razmeni informacija nastaje i zbog lošeg poznavanja engleskog jezika.
Policija je, kako je naglasila Slavica Ranisavljev, nespremna i nedovoljno edukovana za rad sa stranim stanovništvom, a veliki priliv izbeglica utiče i na njihov rad i strpljenje.

Dobrila Marković je navela da je komunikacija sa državnim čelnicima o ovom ozbiljnom pitanju dosta loša, te da nikakve bitne informacije za snalaženje kako izbeglica, tako i humanitarnih radnika, ne dolazi iz usta nadležnih ministara sa obe strane granice.

Organizacija je, naglasila je Vanja Đurić, bolja u Hrvatskoj u odnosu na Srbiju, ali je potrebno raditi na smeštajnim kapacitetima i obezbeđivanju uslova za taj kratak, ali težak boravak u Srbiji.

Jovana Vinčić podelila je iskustva sa terena i navela da tretman nije isti u svim opštinama u kojima se izbeglice nađu, ali je nedopustivo namerno ili slučajno dezinformisanje izbeglica o putu koji je pred njima, procedurama koje ih u Srbiji čekaju, pa i cenama koje važe za prevoz i hranu.
Ova tribina organizovana je kako bi se građani edukovali o situaciji i dalje usmerili na načine na koje mogu da pomognu građanima Avganistana, Sirije, Sijera Leonea i drugih zemalja, u kojima uslovi za život nisu više podnošljivi.

Rečeno je da svi građani mogu narednih dana da kontaktiraju organizatore i donesu pomoć u vidu flaširane vode, tople odeće i obuće (pre svega, zimske garderobe), konzervirane hrane i higijenskih sredstava (sa akcentom na uloške za žene, pelene za bebe i maramice). Organizacije za kontakt, koje su na terenu i u neposrednom kontaktu sa ljudima kojima treba pomoć su: Vojvođanski građanski centar, Balkan Idea, Kolping centar Srbije, Udruženje mladih za društveni aktivizam, Novosadska biciklistička inicijativa i Volonterski centar Vojvodine.

Autor i foto: 021.rs