Početna Gradske teme Novosađani protiv garaže kod Muzeja Vojvodine

Novosađani protiv garaže kod Muzeja Vojvodine

seca_drveca1Novosađani koji stanuju u okolini Riblje pijace i bloka Muzeja pokrenuli su peticiju za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine i protiv izgradnje javne garaže na ovoj lokaciji.
Od juče je na toj lokaciji, u ulici Miloša Bajića počela seča drveća, a već nekoliko meseci u toku su obimni građevinski radovi.
Skupština grada je 25. juna usvojila predlog o izmeni plana generalne regulacije, na osnovu koga se predviđa izgradnja javne garaže na zelenoj površini. Uprkos tome što je kompleks Muzeja i Arhiva Vojvodine proglašen za spomenik kulture, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada izdao je saglasnost za izgradnju javne garaže u zaštićenoj okolini kulturnog dobra od velikog značaja.

seca_drveca2
“Park u kome je planirana garaža čini deo starog jezgra grada u kome su dva muzeja – Muzej Vojvodine i Muzej savremene umetnosti. Ovaj park je važan deo zajednice, mesto koje je namenjeno vlasnicima pasa i njihovim ljubimcima, kao i svim građanima koji uživaju u zelenim prostorima. Smatramo da plan koji bi omogućio uništenje zelene površine sa stablima starim preko 60 godina, zarad izgradnje javne garaže, ne može biti opravdan. Namera da se umesto parka postavi garaža, sada se već može posmatrati kao tendencija vlasti da malobrojne zelene površine grada zameni profitom”, navode revoltirani Novosađani.
Oni pozivaju građane da im se pridruže u zaštiti zelene površine – parka kod Muzeja Vojvodine i da potpišu peticiju protiv izgradnje javne garaže na ovoj lokaciji.
seca_drveca4
Peticija se može potpisati u Mesnoj zajednici Dunav (Beogradski kej 19a) ponedeljkom, sredom i petkom od 8 do15 časova, utorkom i četvrtkom od 8 do 12 i 17 do 19 sati.
U planu je i javno prikupljanje potpisa za peticiju protiv izgradnje javne garaže, o čemu će građani blagovremeno biti obavešteni.

Autor: 021