Početna Gradske teme Novosađani se prisećaju: Kako smo slavili Božić i Novu godinu ‘50s i...

Novosađani se prisećaju: Kako smo slavili Božić i Novu godinu ‘50s i ‘60s

0

U organizaciji kompanija Color Media Communications i Ninamedia, a u sklopu festivala ”Novosadski Winter Fest” juče je u Gerontološkom centru “Liman” održan razgovor na temu “Kako smo slavili Božić i Novu godinu ’50s i ’60s”.

Okupljenim korisnicima Ustanove se ispred Gerontološkog centra “Novi Sad” obratila Ružica Vukić Rajić koja je rekla:

– Imate priliku da locirate svoja sećanja, jer se ona menjaju, taman da ih spasimo od zaborava, a i da mi nešto naučimo od vas.

Korisnici su se prisećali starih vremena kada se kod pravoslavaca pretežno slavio Božić, dok su proslavi i dočeku Nove godine više bili naklonjeni katolici. Objašnjavali su kako je sve teklo tri dana uoči Božića: prvi dan Božića niko nije išao u goste, drugi dan devojke su nosile kolače, a treći dan ujutro majka ustane i “tera Božić iz kuće”.

Govorilo se i o starom lepom običaju – korinđanju, koje se jedino zadržalo samo u nekim delovima Vojvodine, gde deca pevanjem božićnih pesama čestitaju svojim komšijama Badnje veče, a za uzvrat dobijaju darove.

Tokom zime i praznika jahalo se na konjima po snegu kroz celo selo. – To mi je zaista predstavljalo neki svetac – rekla je jedna od korisnica. – Zamislite da smo bili zadovoljni sa jednom smokvom!

Novac nisu davali kao dar deci i nije se radilo ta tri dana. Kod nekog su sećanja možda za nijansu ili u potpunosti izmenjena, zbog mešanja kultura, ali i to je značajno.

– Imali smo našu Novu godinu 14. januara i to se zvao Mali Božić. 31. decembar i 1.1. se nisu slavili – podseća jedan korisnik.

– Novi Sad je rasadnik gde je raslo radno cveće – rekao je korisnik centra koji je svoju mladost proveo na Salajci, a prisećao se godina nakon 1938/39.

– NG i Božić slavili su se 15 dana, pevale su se pesme na mnogo jezika (rusinske, slovačke, rumunske, mađarske i slično) – Mislim da mi ne biste verovali kako je to bilo.

Na pitanje kako su se mladi družili tada, odgovorio je: – Za stolom se nije znalo ko je ko.

Pred kraj ovog druženja, govorilo se o praznovanju na Salašu, a čuli smo i neka sećanja o praznovanju za vreme rata, pričalo se o razlici u proslavi između pravoslavnog i katoličkog Božića.

Na kraju, u razgovor se uključio i Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe, koji je, pozdravio sve i pozvao ih, da kao naši gosti, obavezno obiđu “Novosadski Winter Fest”, koji se svojim aktivnostima okreće jednim delom ka tradiciji i običajima, što je potvrdila i Ivana Rajinac, podsetivši na takmičenje u traženju skrivene jabuke u senu.

Ove godine u sklopu festivala postoji i mnogo novih sadržaja u različitim prostorima širom grada. Između ostalog, tu je i razgovor sa Novosađanima o tome kako se u našem gradu praznovalo pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, a ovih običaja prisetićemo se uz korisnike centra kojima u duhu praznika poklanjamo posebnu pažnju ovog decembra.

Ovo je samo jedna od pratećih aktivnosti ovogodišnjeg festivala “Novosadski Winter Fest” koji se organizuje uz podršku Grada Novog Sada, Gradske uprave za privredu, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Udruženja Subsidium, a pod pokroviteljstvom Vojvođanske banke – OTP Group, BIG Shopping centra, kompanije Coca-Cola, Heineken, Orbit, emmezeta i Cineplexx Promenada a koji će trajati na Trgu slobode sve do 30. decembra 2019. godine.

“Novosadski Winter Fest” glasovima publike iz celog sveta proglašen je jednim od 10 naboljih božićnih marketa u Evropi, čime se automatski kandidovao za izbor za najbolji božićni market u Evropi 2021. godine o čemu više možete pročitati OVDE.

Podsećamo sve zainteresovane i da će se, u četvrtak, 12. decembra u 19 sati, u Muzeju Vojvodine održati besplatan Božićni koncert o čemu više možete saznati OVDE.

Više informacija o festivalu možete pronaći na zvaničnom sajtu www.nswinterfest.rs ili Fejsbuk stranici – Novosadski Winterfest