Početna Gradske teme Novosađani u petak puštaju jedan, simboličan balon za decu obolelu od raka

Novosađani u petak puštaju jedan, simboličan balon za decu obolelu od raka

Svetski dan dece obolele od raka biće obeležen u petak, 15. februara u Novom Sadu manifestacijom na Trgu slobode.

Iz godine u godinu, u Dečijoj bolnici u Novom Sadu postavi se 25 novih dijagnoza raka kod dece raznih uzrasta i ona odmah ulaze u terapiju. Međutim, broj obolele dece još je veći jer se pojedini slučajevi ne leče u Novom Sadu, već u Beogradu.

Joland Korora iz nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) kaže za 021 da će i ove godine centralno obeležavanje ovog dana biti na Trgu slobode, ali će akcija biti malo drugačija u odnosu na prethodne godine.

“Ove godine je na svetskom nivou nedostatak helijuma, na koji smo mi navikli da puštamo balone. Ovog puta ćemo pustiti samo jedan, simboličan zeleni balon, kao znak podrške deci koja se bore protiv raka, ali i u sećanje na decu koja su tu bitku, nažalost, izgubila. Program se nastavlja do 14 časova, a svi posetioci će moći da kupe nešto od našeg promotivnog materijala – šolje, kape i druge zanimljivosti, kako bi nas podržali i tako donirali naš cilj – a to je poboljšanje uslova za lečenje dece od raka”, navodi Joland Korora.

Kako napominje, u ovom trenutku se između 10 i 15 dece leči od raka u Vojvodini, u Srbiji svakog dana jedno dete oboli, a na nedeljnom nivou jedan mališan umre od raka.

Centralna manifestacija počinje u petak u podne.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay