Početna Gradske teme Novosađanka čeka da položi urnu preminulog supruga, “Lisje” proširuje kapacitete

Novosađanka čeka da položi urnu preminulog supruga, “Lisje” proširuje kapacitete

0

Novosađanka koja se obratila medijima mesec i po dana od smrti supruga ne može da položi njegovu urnu na željen način. U kolumbarijumu gradskog groblja nema više mesta, a biće tek u septembru.

Ova građanka je od više zaposlenih u JKP “Lisje” u periodu od nekoliko nedelja čula različite verzije – da mesta za urne nema ni u kolumbarijumu ni u rozarijumu, da će mesta biti tokom juna, kao i da preduzeće “nema para” za proširenje kapaciteta kolumbarijuma.

“Naša porodica je s ‘Lisjem’ potpisala neophodne papire i izrazili smo želju da moj suprug bude, nakon kremacije, u kolumbarijumu ili u rozarijumu. Rečeno nam je da mora neki period da se sačeka zbog proširenja kapaciteta, ali nismo mogli da pomislimo da to traje već ovoliko dugo. On je preminuo poslednje nedelje aprila, kremiran početkom juna, a sve to vreme mi ne znamo gde ćemo s njegovom urnom i kada će konačno moći da odmori kako dolikuje”, priča ova Novosađanka za 021.rs.

Ona je, kako kaže, iznenađena činjenicom da se dočekalo da nema kapaciteta za pohranu pepela.

“Nudili su mi Vrt sećanja, nisam to želela. Poražavajuće mi je da ne mogu da odem na grob svog supruga. Urne se čuvaju na groblju, rekli su mi da je prvi mesec besplatno, ali da se nakon toga naplaćuje 1.000 dinara”, kaže ova građanka.

Kako se navodi u Programu investicionih aktivnosti JKP “Lisje” za ovu godinu, prva faza dogradnje kolumbarijuma jeste u planu i finansiraće se kao kapitalna subvencija iz budžeta grada u vrednosti od 20 miliona dinara. Planirano je da se, u cilju povećanja kapaciteta, isto čini po fazama.

Na pitanje da li je polaganje urni u rozarijumu i kolumbarijumu trenutno moguće, u preduzeću navode da je ipak moguće zakupiti kasetu – ali samo u rozarijumu.

Kad je reč o kolumbarijumu, u “Lisju” navode da trenutno postoji 930 izgrađenih kaseta, a da će se kapacitet proširiti za 420 kaseta.

“U zakupljenu kasetu mogu da se smeste četiri urne. Dogradnja kolumbarijuma počinje poslednje nedelje juna. Radovi će biti završeni u toku septembra kada će i biti novi kapaciteti kaseta za pohranu urni na raspolaganju. Trenutno je moguće urnu pohraniti u rozarijum, grob, grobnicu, uređenu parcelu i u Vrtu sećanja se vrši rasipanje pepela pokojnika”, preciziraju u novosadskom pogrebnom preduzeću.

Izvor: 021.rs
Foto: Lisje