Početna Gradske teme Novosađanka donela novi soj korone u Srbiju

Novosađanka donela novi soj korone u Srbiju

Britanski soj koronavirusa otkriven je kod žene iz Novog Sada koja je doputovala iz Londona, a kojoj je PCR test urađen krajem decembra.

Prvi put britansku varijantu virusa korona u Srbiji izolovala je laboratorija Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

“Reč je o uzorku pacijentkinje iz Novog Sada kojoj je PCR test na kovid-19 urađen krajem decembra na Torlaku. Prema kriterijumima studije u okviru koje se radi sekvenciranje sojeva SARS-CoV-2 virusa, ovaj uzorak je odabran i u njemu je dokazano prisustvo britanskog soja”, rekla je za Kurir profesorka Aleksandra Knežević s Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja je jedan od glavnih istraživača na studiji za molekularnu karakterizaciju SARS-Cov-2 virusa u Srbiji.

“Reč je o ženi koja je 1958. godište, verovatno se zarazila u avionu. Njen PCR test je bio negativan, pozlilo joj je posle tri dana, uradila je opet test i bila je pozitivna”, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je na televiziji “Pink” izjavio da je sve već pod kontrolom i da se ona i njena porodica već oporavljaju.

Kako je objasnio, jako malo je prošlo da bismo znali da li je ovaj soj smrtonosniji.

“To je promena genoma tog virusa. Razlika je u tome što se mnogo brže ispolji klinička slika. Njen muž je vrlo brzo otišao u bolnicu sa obostranom upalom pluća. Zaova je došla iz Tuzle i ona se odmah zarazila, ali ona nije u bolnici”, naveo je Lončar.

Inače, sekvenciranje virusa (kojim se prate mutacije) Veterinarski institut iz Kraljeva radi još od aprila prošle godine, a od septembra se uključio i Medicinski fakultet u Beogradu.

Izvor: 021.rs, Tanjug, Kurir, Blic
Foto: Pixabay