Početna Gradske teme Novosađanka kažnjena jer nije htela da vakciniše dete

Novosađanka kažnjena jer nije htela da vakciniše dete

Majka bebe stare nepunih godinu dana proglašena je odgovornom u Prekršajnom sudu u Novom Sadu i kažnjena sa 30.000 dinara, jer nije želela da njeno dete primi vakcinu.

Kako pišu “Novosti”, ova Novosađanka, zasad jedina sankcionisana, u ordinaciji Doma zdravlja je potpisala da odbija obaveznu iminuzaciju deteta, posle čega je protiv nje sanitarna inspekcija podnela prekršajnu prijavu.

U sudnici majka nije poricala da je odbila da njeno dete bude vakcinisano i da je o tome potpisala izjavu. Pravdala se da joj, po saznanjima “Novosti”, nije bila namera da beba uopšte ne primi vakcinu, već da tu obavezu odloži na neko vreme.

U Prekršajnom sudu u Novom Sadu, od početka godine do 1. juna, primljena su 235 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nevakcinisanja dece. Prijave protiv roditelja je podneo Pokrajinski sekreterijat za zdravstvo, Odeljenje za sanitarnu inspekciju u Novom Sadu.

– Od ovih prijava, dosad je 17 rešeno. U 15 slučajeva zahtev je odbačen, zato što su nedostajali datum, ili mesto gde je prekršaj učinjen, ili su podaci o okrivljenom bili nepotpuni – navode u Prekrašjnom sudu u Novom Sadu.

S obzirom na to da, kako dodaju u Prekršajnom sudu, podnosilac zahteva, odnosno, Odeljenje za sanitarnu inspekciju nije u određenom roku otklonilo nedostatke, na koje im je sud ukazao i dostavio ove podatke, smatralo se da su odustali, i ti zahtevi su odbačeni. U jednom slučaju je doneta oslobađajuća presuda.

Sanitarna inspekcija prijave podnosi protiv onih roditelja koji su odbili imunizaciju deteta, čime su zloupotrebili roditeljsko pravo, a podatke dobijaju iz domova zdravlja. Inače, predviđena novčana kazna je od 30.000 do 150.000 dinara.

Jače mere zaštite od morbila u Novom Sadu pokrenute su kad je Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo”, na osnovu dopisa Ministarstva zdravlja, zabranila roditeljima nevakcinisane dece da ih dovode u vrtiće. Svi roditelji morali su da donesu potvrdu izabranog lekara da je dete vakcinisano (ili obaveštenje da je vakcinacija nakratko odložena zbog zdravstvenog stanja deteta), a pokrenuta je i istraga zbog lažiranih vakcinalnih kartona.

U ustanovi su za “021” potvrdili da su se roditelji u velikom broju odazvali na apel da vakcinišu decu i donesu uverenja o vakcinaciji, a manji broj roditelja odbio je da odvede decu na vakcinaciju i ta deca ne pohađaju vrtiće predškolske ustanove.

Bitno je napomenuti da i sve privatne predškolske ustanove imaju obavezu da inspekcijama dostavljaju informacije o zdravstvenom statusu dece, što se odnosi i na vakcinalni status.

Izvor: Novosti/021
Foto: Ilustracija/Pixabay