Početna Gradske teme Novosađanka napredovala na poslu nakon priznanja da je Jehovin svedok

Novosađanka napredovala na poslu nakon priznanja da je Jehovin svedok

Hrišćanska verska zajednica, Jehovini svedoci, osnovana je u američkom gradu Pitsburgu 1870. godine, dok su u Srbiji kao verski pokret prisutni od 9. septembra 1930. godine, sa sedištima svoje organizacije u Beogradu i Novom Sadu. Prema rečima sociologa religije prof. dr Lazara Žolta, njihova intenzivna aktivnost na prostoru Novog Sada oseća se od kraja devedesetih godina prošlog veka.

– U dvehiljaditim godinama oni su već praktično kao stalna verska zajednica prisutni ovde u Novom Sadu. Odnos tradicionalnih crkvi, posebno odnos Srpske pravoslavne crkve prema Jehovinim svedocima, kao i prema još nekim verskim pokretima, koji su u međuvremenu došli sa Zapada, poput pentekostalaca je u principu negativan. Razlog leži u tome što Srpska pravoslavna crkva smatra da je reč o jednoj vrsti napuštanja istinskog hrišćanskog učenja jer su se te verske grupe formirale odlukom nekih samozvanih proroka – ističe prof. dr Lazar Žolt.

Međutim, Jehovini svedoci imaju svoja Ustavom zagarantovana prava kao zakonski priznata hrišćanska grupa jer je u Republici Srbiji religija privatna stvar i deo ljudskih prava i sloboda.

Postoje brojni razlozi zbog kojih se ljudi priklanjaju Jehovinim svedocima, a jedna Novosađanka, koja je insistirala na anonimnosti, pripada Jehovinim svedocima od svojih tinejdžerskih dana, a razloge svog učlanjenja u ovaj verski pokret podelila je sa čitaocima našeg portala:

– Prvi razlog mog učlanjenja je taj što Jehovini svedoci svoje učenje temelje isključivo na Svetom pismu. Znači, oni dopuštaju da Sveto pismo samo sebe tumači i to mi se veoma dopada. Dakle, oni ne temelje učenje po predanju nekog čoveka, već Sveto pismo samo sebe tumači na sledeći način: – Ako nas zanima neka tema, potražimo njeno objašnjenje u Svetom pismu gde je i objašnjena ta tema, a ukoliko je potražimo u više delova Svetog pisma videćemo da ona nije protivrečna. Drugi razlog leži u tome što su Jehovini svedoci politički neutralni, ne učestvuju u ratu i nikada neće ubiti drugog čoveka što je, po mom mišljenju, prava osobina hrišćanina – kaže ona.

Naša sagovornica ističe da vodi sasvim normalan život jer izbor religije nije uticao na kvalitet njenog života, a upravo suprotno predrasudama i stereotipima, članstvo u Organizaciji Jehovinih svedoka donelo joj je unapređenje na poslu.

– Kada sam se izjasnila na poslu kao Jehovin svedok, dobila sam neka veća ovlašćenja i veće odgovornosti, verovatno zbog toga što su Jehovini svedoci poznati po poštenom radu, što poslodavci izuzetno cene jer mogu da imaju poverenja u nas i znaju da ih nećemo potkradati, da ćemo odgovorno odraditi posao i da ćemo sva naša zaduženja savesno obaviti – naglašava naša sugrađanka.

Novosadska dvorana Jehovinih svedoka

Svake subote i nedelje održavaju se sastanci Jehovinih svedoka u njihovoj novosadskoj dvorani, a prema rečima novosadskog predstavnika Organizacije Jehovinih svedoka Davida Džambića, propovedanje vere vrši se na sledeći način:

– Ide se od kuće do kuće i to je osnovni način na koji mi propovedamo i širimo naša uverenja, ali radimo i sa stalcima i sa pultovima, zavisno od područja. Možda ste ih primetili u Novom Sadu, to su pokretni stalci na kojima stoje pano i literatura. Literatura je besplatna i svaki zainteresovani prolaznik može je poneti sa sobom. 

U Vojvodini deluje preko hiljadu Jehovinih svedoka, a novosadski predstavnik ovog verskog pokreta David Džambić ističe da je Biblija ista za sve vernike, bez obzira na to kojoj religiji pripadaju.

– Svi koriste istu Bibliju, samo što Jehovini svedoci koriste Ime božje koje stoji u Bibliji, a to je Jehova – naglasio je Džambić za kraj našeg razgovora.

Autor: Anđela Zec
Foto: Ilustracija/Pixabay, Anđela Zec