Početna Gradske teme Novosadska fabrika testenina i brašna Danubius proslavlja jedan vek uspešnog rada

Novosadska fabrika testenina i brašna Danubius proslavlja jedan vek uspešnog rada

Povodom proslave jubilarnih sto godina postojanja novosadske prehrambene industrije Danubius, koja posluje u okviru beogradske kompanije Delta Holding, upriličen je svečani prijem za predstavnike medija u Sali za sastanke fabrike Danubius, koja se nalazi u Industrijskoj zoni Novog Sada.

Sve prisutne predstavnike medija je na samom početku svečanog prijema povodom jubilarne proslave stogodišnjice rada fabrike pozdravila portparolka Delta Holding-a Ana Brzaković, predstavivši glavne domaćine ovog svečanog prijema potpredsednika Delta Holding-a Milorada Sredanovića i generalnog direktora fabrike Danubius Predraga Markovića.

Uvodnu reč o istorijatu razvoja fabrike imao je potpredsednik Delta Holding-a Milorad Sredanović, dok je generalni direktor Danubius-a Predrag Marković uoči proslave stogodišnjice postojanja fabrike predstavio celokupni tim zaposlenih koji su zaslužni za rast i razvoj prehrambene proizvodnje u Danubius-u i nabavku najmodernije industrijske opreme u Srbiji, koju ova fabrika poseduje, a tim čine: komercijalni direktor Stanko Gulić, direktorka Mirjana Radujković, upravnica laboratorije Snežana Kostić, upravnik Radojko Bogavac, tehnolog proizvodnje Marija Uvalin, upravnik fabrike testenina Vladimir Ječmenica i tehnički direktor Goran Pančić.

– Dobar dan i dobro došli u Danubius. Ja ću vam ukratko, jer sam najstariji po godinama, govoriti o istorijatu razvoja Danubius-a. Kao što svi znate, Danubius je osnovan 1918. godine u Novom Sadu kao porodična firma porodice Radenković. U statusu privatne firme Danubius je bio sve do 1945. godine, kada je nacionalizovan. Dakle, u tom periodu je prešao u državno, a zatim u društveno preduzeće i kao društveno preduzeće radio sve do 2006. godine, kada je ponovo privatizovan. Od 2006. godine Danubius je postao deo kompanije Delta Holding. Fabrika danas poseduje najsavremenije mašine za preradu brašna i pravljenje testenina, tako da kvalitetom proizvoda pariramo vrhunskim svetskim proizvođačima.– kazao je potpredsednik Delta Holding-a Milorad Sredanović, koji je vodio proces privatizacije fabrike.

Zatim je generalni direktor Danubius-a Predrag Marković dodao da je 2006. godina bila prekretnica u proizvodnom pogonu fabrike i da je od 2006. godine do danas uloženo 12,6 miliona evra najvećim delom u modernizaciju proizvodne opreme i mašina za proizvodnju testenina i brašna, kao namirnica koje čine primarnu proizvodnu delatnost ovog industrijskog preduzeća. Marković je naglasio da se radi na povećanju proizvodnog kapaciteta u fabrici i najavio da neće biti otpuštanja radnika zbog uvođenja robotizacije u proizvodnom pogonu.

Na pitanje  koliko je rukovodstvo fabrike zadovoljno izvozom proizvoda, komercijalni direktor Stanko Bulić kazao je da Danubius distribuira svoje proizvode u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a što se tiče trenutnog stanja izvoza, imaju svoju mrežu kupaca u Albaniji, Mađarskoj i Slovačkoj.

Nakon prijema u svečanoj Sali, domaćini, tehnolozi i rukovodioci proizvodnje u Danubius-u Marija Uvalin, Snežana Kostić i Vladimir Ječmenica obišli su sa predstavnicima medija fabričke pogone i laboratoriju za proveru kvaliteta proizvoda, govoreći o savremenim tehnologijama za proizvodnju brašna i testenina, koje se primenjuju u ovoj industrijskoj firmi.

Tehnolog proizvodnje Marija Uvalin govorila je o kapacitetu mlinova, koji proizvode trista tona pšenice na dan, što omogućava proizvodnju više tipova brašna. Uvalin je dodala da je sve što se proizvede odmah spremno za skladištenje i da fabrika ima mogućnost rifuzne isporuke brašna na tržištu. Na pitanje o procesu proizvodnje brašna Uvalinje odgovorila sledeće:

– Sva brašna se proizvode na isti način, a ono što nama ova tehnologija omogućava jeste da dobijemo 51 pasažno brašno, čijim kombinovanjem dobijamo različite tipove brašna kao što su tip 400 meko, tip 500, tip 700, tip 850, tip 1100, brašno od celog zrna i namensko brašno za potrebe pekarske i konditorske industrije.

Nakon daljeg obilaska fabrike predstavnika medija sa rukovodiocem kvaliteta i bezbednosti proizvoda Snežanom Kostić i upravnikom fabrike testenina Vladimirom Ječmenicom, koji su govorili o kontroli kvaliteta i tehnologiji proizvodnje testenina, u sali za proizvodnju testenina organizovano je humanitarno takmičenje novinara u pakovanju testenina, a sva spakovana testenina namenjena je za svrhu projekta “Treći roditelj”, koji sprovodi Delta fondacija u saradnji sa zaposlenima kompanije Delta Holding sa ciljem da pomogne deci iz socijalno najugroženijih porodica u Srbiji.

Na kraju obilaska fabrik , Delta Holding kompanija je za sve goste i domaćine proslave stogodišnjeg jubileja u fabrici Danubius organizovala ručak u novosadskom restoranu “Plava frajla”, nakon čega su se svi uputili na otvaranje festivala internacionalnih kuhinja “Danubius Food Planet” u organizaciji kompanija Color Media Communications i Ninamedia, na čijem otvaranju je govorio i generalni direktor Danubius-a Predrag Marković.

Autor: Anđela Zec
Foto: Delta Holding/ Anđela Zec