Početna Gradske teme Novosadska gimnazija ostaje bez odeljenja za šampione

Novosadska gimnazija ostaje bez odeljenja za šampione

bannercolor1

Ministarstvo prosvete ukinulo je sportsko odeljenje u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”, u koje je upisivano 30 đaka.

Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” jedina je državna obrazovna ustanova u Vojvodini koja školuje talentovane sportiste. Ranijih godina je za upis u ovo odeljenje konkurisalo i po 90 uspešnih sportista iz Vojvodine.

– U aprilu smo dobili obaveštenje da sledeće školske godine nećemo moći da upisujemo decu u sportsko odeljenje. Tražili smo objašnjenje da bismo uložili prigovor, ali ga nismo dobili. Ovo je bio projekat gimnazije, Grada Novog Sada i Pokrajine Vojvodine i naš zajednički stav je da treba da opstane – ističe direktor Gimnazije Radivoje Stojković.

U Gimnaziji se nadaju da će odluka Ministarstva biti drugačija, a dok se to ne dogodi škola ima drugo rešenje.

– Deca nas zovu svaki dan i pitaju se šta se dešava. Sve sportiste usmeravamo da upišu u opšti smer, a nastava će biti organizovana u međusmeni, kako bi oni mogli redovno da odlaze na treninge. Međutim, bodovi koje su ostvarili učestvujući na sportskim dešavanjima prilikom upisa više neće važiti – kaže Stojković.

Učenici koji već pohađaju nastavu u sportskim odeljenjima završiće školovanje po redovnom planu i programu. U sportskom odeljenju su Jovan Simić, prvak Srbije, trećeplasirani u Evropi i peti na svetu u karateu, Ivan Gvozdenović i Kristijan Šulc, vaterpolisti “Vojvodine”, Milica Emini i Đorđe Mijailović, atletičari “Vojvodine”, šampioni Srbije i mnogi drugi.

Zbog dopisa Ministarstva o gašenju sportskog odeljenja oglasio se i Sportski savez Vojvodine, ali i brojni sportisti koji su začuđeni odlukom.

– U saradnji sa Veslačkim savezom, poslali smo Ministarstvu inicijativu o održavanju sportskog odeljenja u Jovinoj gimnaziji u ime svih granskih saveza – objašnjava Mladen Stojšin, generalni sekretar Sportskog saveza Vojvodine.

U Ministarstvu prosvete nismo uspeli da dobijemo odgovore zašto nije odobren upis đaka u sportsko odeljenje u novosadskoj gimnaziji. Nezvanično saznajemo da od nove školske godine neće biti dozvoljen upis u sportska odeljenja u onim školama koje nisu tipično sportske, a jedina takva gimnazija je u Beogradu.

Izvor: Blic
Foto: jjzmaj.edu.rs