Početna Gradske teme Novosadska hitna pomoć prošle godine intervenisala 37 hiljada puta

Novosadska hitna pomoć prošle godine intervenisala 37 hiljada puta

hitna-pomoc

Ekipe Hitne pomoći imale su u prošloj godini oko 37.000 intervencija, a potrebno vreme da ekipa stigne do pacijenta je oko šest minuta.

Najčešći razlozi za pozivanje hitne pomoći su tegobe hroničnih bolesnika i to pre svega onih sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Najznačajnije su intervencije “prvog reda” hitnosti, kojih je prošle godine bilo 1.234, kao i vreme koje je potrebno da ekipa stigne do pacijenta. Ovo reakciono vreme ispod sedam minuta svrstava naše ekipe među evropski standard i podiže lestvicu kvaliteta na zavidan nivo.

Doktorka Mirjana Bursać iz Hitne pomoći kaže da su najznačajnije intervencije sa saobraćajnih nezgoda i udesa zbog težine povreda.

Više od decenije u sremskoj delu grada bila je angažovana samo jedna urgentna ekipa. Zbog saobraćajne nepovezanosti naseljenih mesta i male propusne moći saobraćajnica za sve veću frekvenciju vozila, odlučeno je da ovo područje (koje pokriva Petrovaradin, Bukovac, Sremsku Kamenicu i Karlovce, Stare i Nove Ledince do Čortanovaca) osnaži sa još jednom urgentnom ekipom.

“U januaru je u Karlovcima otvoren još jedan punkt koji bi pokrivao taj teren, a sa ciljem da se nama značajno reakciono vreme maksimalno skratilo i mi brže stizali do pacijenata”, navodi Bursaćeva u izjavi za Novosadsku televiziju.

Broj Hitne pomoći – 194 tokom prethodne godine pozvan je 167.546 puta, odnosno 14.000 poziva beleži se na mesečnom nivou.

Izvor: 021.rs, NovosadskaTV