Početna Gradske teme “Novosadska jesen” od 23. do 27. oktobra

“Novosadska jesen” od 23. do 27. oktobra

Od 23. do 27. oktobra ove godine, održaće se 15. po redu “Novosadska jesen”, jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, koju organizuje Pokret gorana Novog Sada.

Novosadska jesen će ove godine imati četiri izložbe – izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu; izložbu meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane; izložbu suvenira i proizvoda starih i umetničkih zanata; “Iz ugla jednog fotografa – Sremski Karlovci”.

Na ovogodišnjoj izložbi cveća, sadnica i opreme za hortikulturu predstaviće se veliki broj proizvođača cveća, sadnica i opreme za hortikulturu sa teritorije cele Srbije. Tokom petodnevne manifestacije posetioci će moći da vide i nabave kvalitetne sadnice drveća i žbunova, perena, začinskog, lekovitog bilja i povrća. Pored toga, biće izložen i veliki broj vrsta i boja lukovičastog cveća. Osim dodatne opreme i supstrata za prihranu različitih biljnih vrsta, posetiocima će na raspolaganju biti i mnogobrojni saveti za negu i održavanje sobnih i dvorišnih sadnica i cveća, kao i podizanje zelenih površina.

Na izložbi meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane, svoje proizvode će predstaviti proizvođači najkvalitetnijih proizvoda na našem tržištu. Uz degustacije i davanje saveta za pripremu i korišćenje svojih zadravstveno-bezbednih proizvoda, posetioci će imati priliku da se snabdeju organski gajenim povrćem i žitaricama, makrobiotičkim proizvodima, proizvodima od integralnog brašna, klicama mahunarki i žitarica kao i lekovitim biljem, čajevima i preparatima na bazi biljaka.

Izložbena celina na kojoj se predstavljaju stari i umetnički zanati okupi uvek veliki broj izlagača rukotvorina i umetnika koji održavaju tradiciju i kulturu ovog područja.

Na izložbi “Iz ugla jednog fotografa – Sremski Karlovci” biće izloženo najboljih 30 radova fotografa koji su kroz svoje objektive zabeležili bogatstvo mesta i ljude koji žive u Sremskim Karlovcima. Sremski Karlovci je gradić koji je rasut na padinama Fruške gore, poznat i kao riznica kulture jer se može pohvaliti očuvanim istorijskim spomenicima, baroknim građevinama, vinogradima i neotkrivenim lepotama Dunava i njegovim meandrima.

Edukativni programi na manifestaciji “Novosadska jesen” su osmišljeni za različite uzrasne kategorije – decu, mlade, stručnu javnost i zainteresovane građane. Manifestacija nosi naziv “Priroda na recept” i biće posvećena značaju boravka u prirodi kao i sveobuhvatnoj potrebi da se zaštiti priroda kao i naša životna sredina.

Tokom trajanja manifestacije, održavaće se edukativne radionice prilagođene predškolcima, učenicima osnovnih i srednjih škola (sve radionice će se upriličiti u Eko kutku Pokreta gorana na centralnom platou); predavanja za stručnu javnost i zaintresovane građane, sa različitim temama; prateći programi – pored radionica, tokom trajanja manifestacije se organizuju i jesenje šetnje za organizovane grupe dece koja sa vodičima obilaze manifestaciju. Organizuju se i radionica “Cvet za komšiju i lepši Novi Sad”, radionica sadnje cveća za decu koja tim putem nauče o značaju zelenila za životnu sredinu. Tokom svake večeri organizovaćemo i nastupe različitih grupa kulturnih i umetničkih društava.

Izvor: Nsuzivo.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay