Početna Gradske teme Novosadska vlast do 1. decembra gasi Zavod za izgradnju grada i Poslovni...

Novosadska vlast do 1. decembra gasi Zavod za izgradnju grada i Poslovni prostor

Cental-Gradska-kuca640

Novosadska vlast će do 1. decembra ugasiti dva javna preduzeća, Zavod za izgradnju grada i Poslovni prostor, saznaje 021. Međutim, iako će preduzeća prestati da postoje, većina zaposlenih će i dalje sedeti u istim objektima i raditi skoro iste poslove kao i do sada, samo što će zapravo biti deo Gradske uprave.

Odluka o ukidanju i gašenju ZIG-a i Poslovnog prostora se mora doneti jer je Zakon o budžetskom sistemu koji je usvojila Narodna skupština 15. decembra prošle godine, propisao da se indirektnim korisnicima budžetskih sredstava više ne smatraju javna preduzeća, fondovi i direkcije osnovane od strane lokalne vlasti koji se finansiraju iz javnih prihoda, a čija je namena utvrđena posebnim zakonom.

Novi Sad će biti među poslednjim opštinama u Srbiji koji će ugasiti svoja dva preduzeća, jer su mnogi to već uradili ranije, pri čemu je zanimljivo da se o tome šta će biti sa ZIG-om i Poslovnim prostorom nije govorilo proteklih meseci.

Šef opozicionog DS-a u Skupštini grada Veljko Krstonošić za 021.rs kaže da je ostalo nekoliko nedelja do gašenja ova dva preduzeća, a da nema nikavih informacija šta gradska vlast planira da uradi sa zaposlenima, kao i šta će biti sa poslovima i investicijama koje sprovode ova dva budžetska korisnika.

“Mi danas praktično nemamo nikavu informaciju šta Grad planira da radi sa dva važna javna preduzeća. Ono što smo jedino načuli je da će oni od 1.decembra preči u uprave, ali ne znamo šta će biti dalje sa poslovima koje obvaljaju trenutno. Ono što je zabrinjavajuće je da je sada polovina oktobra, a da se o tome uopšte ne razgovara”, navodi Krstonošić.

Dok opozicija, ali i javnost nemaju nikakve infomacije šta se planiralo proteklih meseci, gradonačelnik Miloš Vučević za 021.rs kaže da je Gradsko veće još ranije formiralo radno telo koje se bavilo predlogom izmena statusa ZIG-a i Poslovnog prostora.

Vučević je naveo da još nije sve definisano, ali da je izvesno da će oba preduzeća postati deo Gradske uprave.

“Izvesno je da će oba preduzeća postati deo uprave Grada, a ostaje samo dilema da li će Poslovni prostor celovito ući u Upravu za urbanizam, odnosno da li će delovi ZIG-a biti izdvojeni za održavanje saobraćajnica, odnosno nadzora nad investicijama grada”, objašnjava gradonačelnik za 021.

Vučević dalje navodi i da će sadašnji radnici ova dva preduzeća nakon što postanu radnici Gradske uprave ostati da sede u objektima u kojima su sada, ali nije precizirao da li će biti optuštanja i u kolikoj meri. Gradonačelnik ističe da je trenutno primarno da se reši pitanje investicija ZIG-a i Poslovnog prostora.

“Obratiće se pažnja na nastavak investicija, odnosno ko će biti pravni sledbenik ZIG-a, kao i Poslovnog prostora koji isto ima svoje investicije”, kaže prvi čovek grada za 021.

Gradonačelnik Novog Sada za 021.rs kaže još da očekuje da postupak prelaska iz javnog preduzeća u upravu prođe bez problema. Kao sličan primer navodi situaciju kada je Vlada Vojvodine pre oko dve godine Fond za kapitalna ulaganja pretvorila u Upravu za kapitalna ulaganja i ta služba je nastavila da radi na svim investicionim projektima koje je Fond započeo.

Vučević dodaje da će transformacija preduzeća za sobom povući i novi rebalans gradskog budžeta, što će uslediti krajem novembra.

Autor: 021.rs