Početna Gradske teme Novosadske fakultete upisalo skoro 7.000 brucoša

Novosadske fakultete upisalo skoro 7.000 brucoša

0

Na svih 16 fakulteta i visokih škola Univerziteta u Novom Sadu završen je prvi konkursni rok upisa na prvu godinu osnovnih, strukovnih i integrisanih studija.

Indeks prve godine studija dobilo je 6.828 svršenih srednjoškolaca, njih 4.650 upisalo se na teret države, dok će 2.178 brucoša studije platiti iz svog džepa.

Na osnovne strukovne studije fakulteta UNS u ovom roku upisana su 133 brucoša, od 260 koliko je konkurisalo. Od toga njih 67 studije počinje o trošku države, a 66 ih plaća iz sopstvenog džepa. Strukovne studije na fakultetima bile su privlačne za one koji žele da studiraju na Medicinskom i Fakultetu tehničkih nauka, dok na Prirodno-matematički i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja niko nije “upao” na budžet. Na PMF-u je konkurisalo i primljeno na samofinansiranje njih 30, a na popularnom DIF-u 12.

Mnogo je veće interesovanje vladalo za osnovne akademske studije na UNS. Ukupno ih je primljeno 6.239, od kojih 4.234 na budžet i 2.005 samofinansirajućih, a konkurisalo je 8.367 studenata. Najviše studenata primio je i najveći fakultet – FTN njih 2.325, od čega 1.410 na budžetu i 915 samofinansirajućih. Na Poljoprivredni fakultet u ovom roku upisala su se 392 studenta – 376 će studirati o trošku države, a samo 16 prvu godinu plaćaće iz sopstvenog džepa. Na Filozofski fakultet ove godine upisalo se 686 studenata, 469 na budžetu i 217 samofinansirajućih, dok je indeks Tehnološkog fakulteta dobio 181 brucoš. Njih 179 studiraće o trošku države, a samo dvoje studije će plaćati sami.

Na Pravni fakultet upisala su se 442 studenta, 178 na budžet i 264 samofinansirajuća, a indeks Medicinskog fakulteta dobio je 201 student, od kojih će njih 136 ići na budžet, a 65 će se samofinansirati.

Ekonomski fakulet tradicionalno je tražen pa su ga ove godine upisala 774 brucoša – 467 na budžetu i 307 samofinansirajućih. Na Prirodno-matematički upisala su se 503 studenta prve godine, 390 na budžetu i 113 na samofinansiranje. Gužve ima i na Akademiji umetnosti, koju je upisalo 185 svršenih srednjoškolaca. Njih 146 će na budžet, a 39 na samofinansiranje, makar prvu godinu.

Tragično je na Građevinskom fakultetu, gde je upisan samo 61 brucoš, i to 60 na budžetu i samo jedan na samofinansiranje. Za njih je prvi konkursni rok i produžen, ali rezultata nije bilo. Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” upisalo je 187 studenata prve godine, njih 158 na budžetu i 20 na samofinansiranju. Na Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u ovom roku upisalo se 208 budućih studenata, njih 164 studiraće o trošku države, a 44 će studije plaćati iz svog džepa. Pedagoški fakultet upisalo je samo 55 studenata, i svi su na budžetu. Nešto manje, njih 48, upisalo je Učiteljski fakultet s nastavom na mađarskom jeziku, njih 46 je na budžetu, a dvoje će sami plaćati studije prve godine.

Integrisane studije na Poljoprivrednom fakultetu upisalo je 60 maturanata, njih 53 na budžetu, a sedam na samofinansiranju. Stanje je sasvim drugačije na Medicinskom fakultetu, gde su ove studije, koje su ustvari studije medicine i stomatologije, upisala 383 maturanta, njih 284 na budžetu i 99 na samofinansiranju. I Prirodno-matematički fakultet ima integrisane studije, ali je ovaj indeks dobilo 13 brucoša, njih 12 na budžetu i samo jedan samofinansirajući.

Nema više mesta na odseku Veterinarska medicina Poljoprivrednog fakulteta, na odsecima Engleski jezik i književnost, Žurnalistika, Socijalni rad, Pedagogija, Psihologija, Komunikologija i odnosi s javnošću Filozofskog fakulteta. Popunjene su i sve budžetske klupe Pravnog fakulteta, kao i one na grupama Radiološka tehnologija, Specijalna edukacija i rehabilitacija, Medicinska rehabilitacija na osnovnim studijama na Medicinskom fakultetu i na grupama Dentalna medicina i Medicina na integrisanim studijama. I na ovom fakultetu popunjena su sva budžetska mesta.

Na Fakultetu tehnčkih nauka indeksa za drugi krug više nema na smerovima Softverske i informacione tehnologije, Proizvodno mašinstvo, Mehanizacija i konstrukciono mašinstvo, Energetika, elektronika i telekomunikacije, Računarstvo i automatika, Primenjeno softversko inženjerstvo, Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, Biomedicinsko inženjerstvo, Informacioni inženjering, Građevinarstvo, Geodezija i geoinformatika, Arhitektura, Scenska arhitektura, tehnika i dizajn, Industrijsko inženjerstvo, Inženjerski menayment, Inženjerstvo informacionih sistema, Mehatronika, Grafičko inženjerstvo i dizajn i Animacija u inženjerstvu.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu popunjene su sve klupe na smerovima Računarske nauke i Informacione tehnologije, a na Akademiji umetnosti, na smerovima Kompozicija, Likovne umetnosti, Primenjene umetnosti i dizajn, Gluma na srpskom jeziku i Muzička produkcija.

Izvor: vojvodinauzivo.rs
Foto: pixabay