Početna Gradske teme Novosadske inicijative zahtevaju akt o zaštiti priobalja

Novosadske inicijative zahtevaju akt o zaštiti priobalja

0

Organizacije i građani okupljeni oko problema vezanih za izradu novog Generalnog plana, kao i Plana generalne regulacije leve obale Dunava zahtevaju donošenje Akta o zaštiti područja Kameničke ade, Ribarca i Šodroša i zabranu stanogradnje u plavnom području. Oni navode da u odgovoru koji su iz JP „Urbanizam“ uputili „Zelenoj stolici“ izostaju neke bitne činjenice.

Zbog toga oni pitaju da li će se u Generalnom urbanističkom planu menjati namena područja koja je po sada već isteklom GUP-u isključivala stanogradnju, imajući u vidu da iz odgovora „Urbanizma“ izostaju planovi u vezi sa parcelama na kojima se nalazi Brodogradilište.

– Na jednoj od parcela koja se koristila u prošlosti za potrebe ovog preduzeća, pojavljuje se kao korisnik firma koja se bavi izgradnjom stambeno-poslovnih kompleksa „Uni-Galens“ DOO, iako je zemljište i dalje u vlasništvu Republike Srbije. Na susednim parcelama vlasnici su Republika Srbija i Grad Novi Sad. Ovaj prostor vidimo kao alternativu za izgradnju marine – navode organizacije.

Kažu i da se izradi planova mora pristupiti multidisciplinarno, pa je ključno donošenje Akta o zaštiti ovog područja pre izrade GUP-a i Plana generalne regulacije leve obale Dunava.

Inicijativa za donošenje ovog akta je predata Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode kao i gradonačelniku. U izradi ove inicijative učestvovali su građani i građanke okupljeni oko Građanske inicijative Dunavac (Šodroš), ali i relevantne organizacije NGO Sveti Dunav i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i brojni ekolozi i biolozi.

Organizacije su zadovoljne što je „Zelena stolica“ posle godinu dana od osnivanja istupila, kako kažu, makar i pitanjima upućenim JP „Urbanizam“ u vezi sa problemima koji duboko uznemiravaju građane i građanke Novog Sada, ali dodaju da u njihovom pitanju kao i odgovoru nema značajnih informacija, „osim da se komunikacija sa direktorom preduzeća odvija efikasno i u istom danu, što sa građanima okupljenim oko inicijativa i organizacija u potpisu nije slučaj“.

Pismo su potpisali Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, NGO Sveti Dunav, Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje, Inicijativa građana Dunavac (Šodroš) i Ekološki front Novi Sad, a kompletan spisak zahteva možete pročitati OVDE.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay