Početna Gradske teme Novosadske osnovne škole u blizini radioaktivnih gromobrana

Novosadske osnovne škole u blizini radioaktivnih gromobrana

radioaktivni_gromobran
Grupa građana Novog Sada, na čijem čelu je inženjer Bogoljub Milinović, već nekoliko godina pokušava da ishoduje kod gradskih vlasti da uklone radioaktivne gromobrane.
Prema njihovim podacima, u Novom Sadu postoji još 50 radioaktivnih gromobrana. Milinović objašnjava da je JKP Stan 2007. uklonio 16, a dve godine kasnije još 47 radioaktivnih gromobrana u Novom Sadu, a da za preostalih 50 nema novca.

“Imamo kompletnu i validnu dokumentaciju da ima još 12 radioaktivnih gromobrana na stambenim objektima u gradu i 38 na poslovnim i privrednim. Naši podaci pokazuju da se samo u neposrednoj blizini Betanije nalaze tri radioaktivna kišobrana, da je obdanište “Radosno detinjstvo” na Novom naselju okruženo s pet takvih, po zdravlje opasnih naprava. Mnoge novosadske osnovne škole nalaze se u neposrednoj blizini radioaktivnih gromobrana na stambenim, poslovnim i privrednim objektima u širem centru Novog Sada. Među njima su osnovne škole “Prva vojvođanska brigada”, “Dositej Obradović”, “Nikola Tesla”, “Đorđe Natošević”, “Đura Daničić”, “Jovan Popović”, ali i niz mesnih zajednica pa i zaposleni i građani u Gradskoj kući”, tvrdi Milinović.

Troškove uklanjanja izvora jonizujućih zračenja iz radioaktivnih gromobrana snosi pravno lice ili preduzetnik koji ih poseduje, odnosno uklanja. Do uklanjanja gromobrana, obaveza pravnog lica ili preduzetnika je da podnese prijavu Agenciji o izvorima jonizujućih zračenja i da izradi procenu nivoa izloženosti stanovništva od radioaktivnih gromobrana.
U Agenciji ističu da radioaktivne gromobrane mogu da uklanjaju samo pravna lica i preduzetnici koji imaju licence za obavljanje radijacione delatnosti, a demontirani gromobrana moraju na propisan način biti transportovani i uskladišteni u Institut za nuklearne nauke “Vinča”.
Podaci grupe građana u Novom Sadu o postojanju radioaktivnih gromobrana u potpunosti se poklapaju s podacima koje ima JKP “Stan” Novi Sad. Naime, oni su 2012. uradili kompletan elaborat o stvarnom stanju radioaktivnih gromobrana u Novom Sadu. Utvrđeno je i na osnovu njega utvrdili da u širem centru Novog Sada , od Temerinskog mosta do Limana 4 i od ulaza u Novi Sad iz pravca Veternika do kraja Petrovaradina, ima još 12 nezamenjenih radioaktivnih gromobrana, dok se u preostalim delovima grada nalazi još tri takvih. Za uklanjanje ovih radioaktivnih gromobrana novac je tražen iz gradskog budžeta, jer JKP Stan ga nema, niti ima mogućnost da ga obezbedi.
Pre tačno godinu dana istekao je zakonski rok za uklanjanje zaostalih radioaktivnih gromobrana s objekata i preduzeća u Srbiji.
No, i pored petogodišnjeg roka, nisu uklonjeni svi gromobrani štetni za okolinu i građane. Prema rečima Slađana Velinova, direktora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, u Srbiji je ostalo još 740 radioaktivnih gromobrana, a način da se oni što pre uklone još uvek se traži.

Autor: 021.rs