Početna Gradske teme Novosadske trudnice nemaju razloga za brigu

Novosadske trudnice nemaju razloga za brigu

0

Trenutna epidemiološka situacija posebno zabrinjava trudnice, koje strahuju za bebino i svoje zdravlje i tokom odlazaka kod lekara. U Službi zdravstvene zaštite žena “Novi Sad” kažu da nema razloga za brigu, jer je rad ginekologa organizovan u skladu sa preporučenim merama.

U Službi zdravstvene zaštite žena u novosadskom Domu zdravlja trenutno radi 12 ginekologa, od toga 10 u gradu i po jedan u Futogu i Petrovaradinu. Iako se tokom trudnoće dešavaju hormonske i imunološke promene u organizmu, trudnice i dojilje ne spadaju u rizičnu grupu za obolevanje od koronavirusa, kažu u toj ustanovi.

– Ne postoji veći rizik od zaražavanja kod trudnica, a isto tako, ne postoji veći rizik od nastanka komplikacija u trudnoći, nego što postoji procentualno među ostalom populacijom. Sva dosadašnja nisu, odnosno su pokazala da se u plodovoj vodi, majčinom mleku, kao i u pupčaniku, nije izolovan virus, dakle, virus se ne prenosi sa majke na dete, što znači da majka može normalno da se porađa, ne postoje kontraindikacije čak ni za epiduralnu anesteziju, ali trudnice obolele od kovida nisu indikacija za carski rez – kaže dr Ljiljana Stanišić načelnica.

Ipak, trudnice obolele od koronavirusa, koje od ranije imaju hipertenziju, gestacijski dijabetes ili druge pridružene bolesti, kao i trudnice starije životne dobi, u većem su riziku od nastanka komplikacija u samom procesu oporavka. Ostalim pacijentkinjama, savetuje se odlaganje preventivnih pregleda, dok se situacija sa virusom ne smiri, savetuju u Službi zdravstvene zaštite žena.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay