Početna Gradske teme Novosadske trudnice rezultate analiza čekaju i po sedam nedelja

Novosadske trudnice rezultate analiza čekaju i po sedam nedelja

pregnant-1400871_640

Trudnice iz cele Vojvodine koje rade amniocentezu u novosadskoj Dečjoj bolnici čekaju na rezultate i po sedam nedelja.

Buduća majka Milica Dragić kaže za “Blic” da se ovim gubi svaki smisao amniocenteze odnosno uzimanja plodove vode, ako neće znati da li joj je beba zdrava dok se gotovo ne porodi.

– Zvala sam Dečju bolnicu krajem maja da pitam za rezultate testa koji sam uradila početkom maja. Međutim, oni su mi rekli da testove rade tek od 23. marta. To je nemoguće. Znači da ću ja moje rezultate dobiti početkom jula i šta će mi onda. Vreme prolazi, a ja ne znam da li je sa bebom sve u redu – kaže ova trudnica.

Rezultati analize pokazuju eventualne genetske anomalije ploda, i trebalo bi da budu poznati u 24. nedelji trudnoće, do kada je, u slučaju postojanja anomalija, moguće uraditi prekid trudnoće.

Trudnice kažu da ove rezultate treba da dobiju tek za tri nedelje.

Iz Dečije bolnice kažu da problem postoji u poslednje vreme od kada su morali da nabave novi reagens za aparat koji služi za testiranja. Laboratorija Centra za genetiku ove bolnice inače je limitirana brojem zaposlenih i opremom, s obzirom da godišnje rade 3.000 testova.

– Usporila se procedura, ali sada su rezultati kvalitetniji. To je jedini razlog, nije da mi ne radimo nego se tehnologija malo promenila – navode iz ove ustanove.

U Dečijoj bolnici kažu da ginekolozi već na prvim pregledima po utvrđivanju trudnoće treba da skrenu pažnju da li su trudnice u nekoj rizičnoj grupi i objasne im da što pre odu i zakažu uzimanje plodove vode.

Inače, ovakav pregled košta nekoliko stotina evra kod privatnika, što mnoge buduće mame ne mogu da priušte.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay